Bokser Moloney bestolen in wereldtitelgevecht: "Ik ben de kampioen!"

We keren voor de boksliefhebbers nog even terug naar het weekeinde, want met name in Las Vegas kregen we een behoorlijk stuk controverse voor de kiezen, met als inzet de WBA-wereldtitel in het supervlieggewicht (-52,2kg).

Die titel was in handen van de Amerikaan Joshua Franco (17-1), die deze in juni na winst op Andrew Moloney won. De Australiër (21-1) kreeg na vijf maanden een herkansing, wederom in het MGM Grand Conference Center in Las Vegas, en stond er goed bij.

Moloney was de bovenliggende partij en na twee ronden was het gevecht al voorbij: Franco's oog was zo enorm opgezwollen dat de dokter het niet meer verantwoord vond om hem door te laten gaan. Het opzwellen van het oog kwam door een per ongeluk uitgedeelde kopstoot, zo oordeelde de scheidsrechter, waardoor het gevecht eindigde in een 'no contest', met Franco nog steeds als kampioen.

Op de beelden was echter duidelijk te zien hoe verkeerd die beslissing was: Franco's oog was open, tot Moloney met een perfect geplaatste linker uithaalde. Er kwamen nog flink wat klappen achteraan, dus het was volkomen duidelijk dat het geen pech was, maar een resultaat van Moloney's prestatie, waardoor de Australiër aangewezen had moeten worden als winnaar en nieuwe kampioen.

Na afloop was de 29-jarige Moloney logischerwijze woedend en dat Franco's team hem nog eens wees op de nederlaag van juni hielp niet mee. "Hij kan met die gordel rond blijven lopen en zich kampioen noemen, maar ik bén de kampioen", aldus de Australiër, die op social media overigens bijval kreeg van zowel landgenoten als Amerikanen en Franco-fans.

Moloney is bestolen

In het hoofdgevecht kwam een van 's werelds beste, zo niet dé beste pound-for-pound boksers in actie: Terence Bud Crawford (36-0, 27 KO's) verdedigde zijn WBO-wereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg) alweer voor de vierde keer, nadat hij vanaf 2014 ook al tien keer met succes had gevochten om wereldtitels in de twee gewichtsklasses daaronder - in het lichtweltergewicht had Crawford ze zelfs allemaal, waarna hij besloot een nieuwe uitdaging te zoeken.

De Brit Kell Brook (39-2, 27 KO's) was de volgende tegenstander, de voormalig IBF-wereldkampioen die in 2016 van Gennady Golovkin verloor in het middengewicht en in 2017 zijn IBF-wereldtitel in het weltergewicht in kon leveren bij Errol Spence Jr. Tegen Crawford begon hij prima, maar in de vierde ronde was duidelijk dat de Amerikaan twee niveau's beter was en maakte de scheidsrechter er terecht een einde aan.

Crawford vs Brook

Vrouwen in Londen
In Londen stapte Katie Taylor (16-0) weer de ring in, volgens vele de beste boksster op aarde. Ze verdedigde haar WBC, WBA, IBF- én IBO-wereldtitels in het lichtgewicht (-61,2kg) tegen de Spaanse interimkampioene Miriam Gutierrez (13-0), die opvallend dapper partij bood. Kans had ze niet echt, Taylor was veel te sterk en dat vonden de juryleden na tien eenzijdige ronden ook - hoewel één jurylid zelfs een ronde aan Gutierrez gaf.

In het voorprogramma had Terri Harper (10-0) de Britten al doen juichen. Ze verdedigde haar WBC- en IBO-wereldtitels in het supervedergewicht (-58,9kg) tegen Katharina Thanderz (13-0), maar de ongeslagen Noorse interimkampioene was niet tegen haar opgewassen. In de negende ronde opende Harper de aanval nog eens en de scheidsrechter maakte er op dat moment een einde aan.

De hoogtepunten van de prima avond in Londen