Zelfs Biden's kankerfonds lijkt puur een geldmachine voor rijke vriendjes

Toen Joe Biden geen vice-president meer was en dus minder invloed kon uitoefenen op vreemde mogendheden om geld binnen te harken, is hij samen met wat vriendjes een fonds ter bestrijding van kanker begonnen. Het leek een nobel doel van de Democraat, die zijn zoon Beau aan hersenkanker verloor.


Joe Biden (links) in een karakteristieke pose (Foto: Alex Wong/Getty Images)

De organisatie had eerder beweerd dat hun belangrijkste doel was om 'kankerbehandeling betaalbaarder en toegankelijker te maken' in plaats van geld in te zamelen om genezing te vinden, maar na een aantal jaar blijkt uit belastingopgaves dat er van de opbrengsten bar weinig aan onderzoek werd uitgegeven. 

Ruim 4,8 miljoen dollar wist het fonds voor dit doel binnen te halen. Een mooi bedrag waar onderzoekers veel mee kunnen doen, maar wat bleek; ruim drie miljoen ging op aan salaris van de Raad van Bestuur. Wie zaten in die Raad? Goede bekenden van de toekomstige president van de Verenigde Staten.

Gregory Simon, adviseur van president Obama, verdiende onder andere bijna een half miljoen dollar. Danielle Carnivall, een andere goedverdienende adviseur van Obama, verdiende bijna drie ton.

Daarnaast ging er in het eerste jaar 56.000 dollar op aan congresbezoeken en 57.000 dollar naar reizen. Bedragen die in het tweede jaar verdubbelden tot verviervoudigden. 

Ging er nog geld naar kankeronderzoek? Nee. De belastinggegevens laten zien dat er van de ruim 4,5 miljoen letterlijk geen ene cent werd uitgegeven aan het doel waar vele mensen hun geld hadden gegeven: het toegankelijker maken van kankerbehandelingen.

Het initiatief lijkt ondertussen door de presidentiële ambities van Biden een stille dood gestorven te zijn. Simon gaf al toe dat zonder Biden maar weinig geld binnenkwam. Het geld is inmiddels op.

Corruptie
Eerder in 2020 werd de familie Biden door president Donald Trump al als 'criminele familie' afgeschilderd, vanwege Biden's vage connecties met buitenlandse bedrijven en zijn politieke invloed als vice-president.

Amerikaans dagblad The New York Post bracht een verhelderende serie artikelen uit over de zoon van Biden, Hunter, waarin gesuggereerd werd dat Biden betrokken was bij schimmige deals met Chinese bedrijven en zijn vader gebruikte als invloedrijk tussenpersoon om lekker veel geld te verdienen.

De toenmalige zakenpartner van Hunter Biden bevestigde die berichten, ondanks dat bijna elke vermelding van dit nieuws door de sociale media werd gecensureerd. Het Twitter-account van The New York Post werd zelfs een aantal dagen offline gehaald.

Twitter haalde een aantal dagen later bakzeil, maar toen was het Biden-nieuws door het 'Streisand-effect' al enkele dagen viral gegaan.