Rugbyers ArgentiniŽ boeken eerste overwinning ooit op Nieuw-Zeeland

De rugbyploeg van Argentinië heeft zaterdag historie geschreven door voor het eerst in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland te winnen. In Sydney werd het tijdens de strijd om de Tri Nations 25-15 voor Los Pumas.  De voorgaande 28 ontmoetingen zijn allemaal gewonnen door de All Blacks. 

Alle punten voor de Argentijnen kwamen op naam van Nicolas Sanchez. "Dit is een grote dag voor het Argentijnse rugby”, verklaarde captain Pablo Matera na het duel dat in Sydney werd gespeeld.

De Tri Nations is de tegenhanger van de Six Nations in Europa. Aanvankelijk ging het om een toernooi tussen Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika. Argentinië kwam daar in 2012 bij, waarna de officiële naam The Rugby Championship werd. Zuid-Afrika heeft zich dit jaar vanwege de coronamaatregelen uit voorzorg teruggetrokken, derhalve keert men dit jaar terug naar het Tri Nations format.  

Het was de dertigste keer sinds 1985 dat beide landen elkaar op het rugbyveld troffen, tot zaterdag was de winst altijd voor de drievoudig wereldkampioen geweest. "Heel wat mannen voor ons hebben dit shirt mogen dragen en zij hebben er mede voor gezorgd dat we hier nu staan”, ging Matera verder. "We zijn eraan gewend vaak te verliezen, maar we hebben laten zien dat hard werken loont.”

Nieuw-Zeeland wilde zich juist herstellen van een nederlaag vorige week tegen Australië. In 2011 verloren de All Blacks voor het laatst twee keer op rij. Nieuw-Zeeland ging vorige week met 24-22 onderuit tegen Australië. Volgende week neemt Argentinië het op tegen Australië.