Steenwijk: 7 jongeren celstraf wegens betrokkenheid poging tot doodslag

Zeven jongeren die betrokken waren bij een poging doodslag in Steenwijk zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot gevangenisstraffen. De hoofdverdachte, een 22-jarige jongeman uit Witte Paarden, is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 voorwaardelijk. Ook moet het zevental het 23-jarige slachtoffer een schadevergoeding betalen.

Op 26 mei 2019 was de groep aan het stappen in Steenwijk. Na een akkefietje is de groep een café uitgezet. Op straat ontstond een ruzie tussen één van hen en het latere slachtoffer. Op camerabeelden is te zien dat de hoofdverdachte, nadat er al wat klappen waren gevallen, het slachtoffer bij zijn hoofd pakt en hem op de grond gooit. Daarna wordt het slachtoffer nog een paar keer geschopt, waaronder tegen zijn hoofd. Op de beelden is te zien dat het onder andere de hoofdverdachte is die de schoppen uitdeelt. De groep laat het slachtoffer vervolgens bewusteloos en voor dood achter.

Nauwe en bewuste samenwerking
Alle zeven jongeren hadden een aandeel in de forse mishandeling. Vier van hen, met een grotere rol, zijn veroordeeld tot een poging doodslag. De rechtbank acht bij twee anderen bewezen dat ze schuldig zijn aan openlijk geweld in vereniging en de zevende verdachte is veroordeeld voor mishandeling. Verschillende politieagenten herkennen zes van de zeven verdachten op beelden die zijn gemaakt. De zevende verdachte heeft zichzelf bij de politie gemeld. Volgens de rechtbank is er sprake van een bewuste en nauwe samenwerking tussen de verdachten. Op het moment dat de ruzie en het duw- en trekwerk begon stonden de zeven vrienden al om het slachtoffer heen en bemoeiden zich met de ruzie. Direct nadat de eerste klap werd uitgedeeld richtte de complete groep zich op het slachtoffer.

Het slachtoffer heeft tot op de dag van vandaag zowel lichamelijk als psychisch nog last van de mishandeling. Ook heeft hij een blijvend litteken op zijn voorhoofd. Hij kan niet meer tegen prikkels, ervaart geheugenproblemen en heeft veel last van hoofdpijn. Het feit dat hij zijn drukke dagelijkse leven niet meer kan oppakken geeft hem veel frustratie.

Straffen
Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank onder andere rekening met de ernst van het feit en kijkt de rechtbank naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Hoewel alle zeven verdachten betrokken waren bij de vechtpartij hadden een aantal jongens een grotere rol dan de rest. De 23-jarige broer van de hoofdverdachte is veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf, waarvan 5 voorwaardelijk. Een 20-jarige man uit Steenwijk heeft een jeugddetentie van 209 dagen opgelegd gekregen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 200 uur. De overige verdachten zijn veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf waarvan 4 voorwaardelijk (geldt voor 3 verdachten) en de zevende man is veroordeeld tot 5 dagen gevangenisstraf en een taakstraf van 40 uur.