Update maakt gevechtsvoertuig klaar voor dreigingen toekomst

De modernisering van 122 CV9035NL-infanteriegevechtsvoertuigen (CV90) is weer een stap dichterbij. Staatssecretaris Barbara Visser informeerde vandaag de Kamer over de voortgang. Het doel van de zogenoemde midlife update (MLU) is zorgen voor operationeel relevante, onderhoudbare en toekomstbestendige voertuigen.

De veiligheidssituatie is de afgelopen jaren veranderd en potentiële vijanden zijn aanzienlijk capabeler geworden. Het belang van de nodige slagkracht geïntegreerd in een robuust ‘command & control-netwerk’ is daardoor alleen maar toegenomen. De MLU zorgt ervoor dat de CV90 tot het einde van zijn levensduur in 2039 operationeel relevant en technisch inzetbaar blijft. Het omvat onder meer verbeteringen qua vuurkracht, bescherming, mobiliteit, waarneming en commandovoering.

Actief beschermingssysteem
De update bestaat onder meer uit de integratie van 90 actieve beschermingssystemen, die inkomende projectielen detecteren en verstoren. De vuurkracht verbetert door de toevoeging van het Spike-anti-tankraketsysteem. Voor de commandant en schutter zijn er nieuwe waarnemingsmiddelen, terwijl de chauffeur de beschikking krijgt over een warmtebeeldkijker. Daarnaast krijgen de CV90’s een toekomstbestendige IT-infrastructuur en een geïntegreerd battlefield management systeem. Betere detectie –en identificatiemogelijkheden maken informatiegestuurd optreden beter mogelijk.

De offerte viel in 1e instantie hoger uit dan het budget. Daarom is de opdracht kwalitatief en kwantitatief bijgesteld. Het aantal aan te passen voertuigen is bijgesteld. van 141 naar 122, het aantal rijles-voertuigen van 8 naar 6. Kwalitatief is afgezien van een aanvullend camouflagesysteem. De cyberveiligheid is daarentegen vergroot. Het budget is met zo’n €24 miljoen verhoogd tot ruim € 660 miljoen.

Vooruitblik
De staatssecretaris wil het contract met leverancier BAE Systems Hägglunds (BSH) zo snel mogelijk tekenen, uiterlijk in het 1e kwartaal van 2021. Na de ondertekening start de MLU van 4 testvoertuigen. Met BSH is afgesproken dat de firma Van Halteren Metaal de serieproductie van de MLU doet. De 1e serieproductie-voertuigen worden in 2024 geleverd, de laatsten in 2026.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)