Fascisme nieuwe stijl; de jacht op Trump-supporters is ingezet

De komende president van de Verenigde Staten Joe Biden is nog niet eens officieel beëdigd, maar zijn linkse aanhang gaat nu al over tot het publiekelijk vervolgen van aanhangers van president Donald Trump.

'Het nieuwe fascisme' kan je dit haast noemen; het oprichten van een website waar mensen aanhangers van Trump kunnen aanmelden met het doel deze mensen te verbieden ooit nog een kans te maken om een rol in de politiek te spelen, of in ieder geval flink aan de schandpaal te nagelen.

Aanjager van deze beweging is Alexandria Ocasio Cortez (AOC), lid van het Huis van Afgevaardigden en socialist in hart en nieren. Samen met haar 'Squad' is zij verantwoordelijk voor verdeeldheid in de Democratische Partij die volgens haar niet 'progressief genoeg' is.

AOC vroeg zich via Twitter af of de Trumpstemmers hun steun voor de president zullen gaan verzwijgen. "Archiveert iemand deze Trump-sycofanten voor het geval ze gaan proberen hun medeplichtigheid te bagatelliseren of te ontkennen? Ik voorzie een grote kans op veel verwijderde Tweets, berichten en foto's in de toekomst", zo bracht zij dreigend uit.

Direct werd na haar oproep een website opgericht, volledig toegewijd aan het rapporteren van mensen die Trump proberen te helpen om de verkiezingsuitslag aan te vechten, campagnedonors of mensen die voor het kabinet Trump gewerkt hebben. Niet alleen aanhangers van Trump reageerden geschokt.

De bekende Amerikaanse professor Brett Weinstein reageerde nog het meest netjes op deze fascistische beweging van AOC. "U bent een gekozen vertegenwoordiger in een democratische republiek en u bereidt de weg voor van vergelding tegen medeburgers wiens enige misdrijf het hebben van een andere mening is. Het is on-Amerikaans, u moet ermee stoppen en anderen adviseren hetzelfde te doen."

Filosoof Nassim Nicolas Taleb maakte een mooie connectie met het socialistische gedachtegoed van AOC. "AOC, moeten we dan een zwarte lijst samenstellen met de namen van de 70 miljoen die tegen uw voorkeuren hebben gestemd? Moeten we dan ook niet een lijst samenstellen van gekozen volksvertegenwoordigers die zuiveringen in Sovjetstijl voorstellen?"

YouTuber en politiek commentator Tim Pool bleek kort maar krachtig"Het masker gaat al snel af he?"

Eenzelfde poging tot zuivering gebeurde overigens toen de, eveneens Republikeinse, president George W. Bush opgevolgd werd door een Democratische president. Er lijkt bij deze partij een trend zichtbaar...