Amsterdam: 336 wapens ingeleverd bij inleveractie

Wie een wapen in zijn bezit had, kon dit van 2 tot en met 6 november anoniem en zonder straf te krijgen, inleveren bij 9 politiebureaus in Amsterdam en Diemen. Aan deze oproep werd gehoor gegeven: er zijn maar liefst 336 wapens ingeleverd.

De inleveractie is onderdeel van de campagne 'Amsterdam Ontwapent', waarmee de gemeente Amsterdams samen met de politie, het Openbaar Ministerie, en de inwoners van de hoofdstad wil inzetten voor een veiligere stad.

Wapeninleveractie
Met de wapeninleveractie wilde Amsterdam we zoveel mogelijk wapens van de straat halen, en met name jongeren bewust maken van de ernstige gevolgen van wapenbezit. Jongeren konden, behalve hun wapen inleveren, ook trainingen volgen en gebruikmaken van een coach.

Mooie cijfers
Er werden 336 wapens ingeleverd, waaronder 68 illegale vuurwapens, 34 nepvuurwapens, 30 luchtdrukwapens en 24 legale wapens. "Bij legale vuurwapens moet je bijvoorbeeld denken aan startpistolen en antieke vuurwapens", zegt inspecteur Dandy Marcuñe, coördinator van de actie.

"We zijn erg blij met dit resultaat, elk wapen dat van de straat is, maakt de stad een stukje veiliger. Er zijn 115 messen ingeleverd en 65 overige wapens, zoals boksbeugels, ploertendoders, stroomstootwapens en zwaarden. Ook zijn er ongeveer 1.000 stuks aan munitie ingeleverd. Hele mooie cijfers, maar we hopen vooral dat de actie ervoor heeft gezorgd dat we het gesprek over wapenbezit met elkaar aangaan. Veel jongeren denken dat het stoer is om een wapen te hebben of denken dat ze zichzelf moeten beschermen. Maar wapenbezit leidt tot wapengebruik en stoer is dat zeker niet.”

Campagne loopt door
De campagne ‘Amsterdam Ontwapent’ loopt deze maand nog door. Jongeren kunnen zich nog steeds aanmelden om een training te volgen of een coach te spreken om zo te werken aan een betere toekomst voor zichzelf.