Roglic wint de Vuelta; Ackermann sprint naar ritzege in Madrid

Pascal Ackermann heeft de slotrit in de Ronde van Spanje gewonnen. De Duitser van BORA-hansgrohe was in een sprint net wat sneller dan Sam Bennett en boekte zijn tweede ritzege in deze Vuelta. Primoz Roglic eindigde veilig in het peloton en mag zich voor het tweede jaar op rij eindwinnaar van de Vuelta noemen.

De etappe van vandaag rondom Madrid was 140 kilometer lang. Na de vele plichtplegingen met onder meer de felicitaties voor Roglic en de nodige foto's kon er in de laatste dertig kilometer gekoerst worden voor de overwinning op het plaatselijke parcours.

Ondanks een aanval van Tim Wellens samen met Willie Smit, Dmitriy Gruzdev en Gonzalo Serrano was een massasprint nooit in gevaar. In de laatste lokale ronden bepaalde Deceuninck-Quick Step het tempo, maar in de laatste ronde nam BORA-hansgrohe van het over van het Belgische team. Het Duitse team trok de sprint aan voor Ackermannm, die net wat sneller was dan Bennett, en zo deze Vuelta zijn tweede ritzege pakte.

Roglic won het eindklassement met 24 seconden voorsprong op Richard Carapaz, Hugh Carthy maakt het podium vol. Roglic won naast het eindklassement ook de groene trui voor de beste sprinter. De Sloveen van Jumbo-Visma won vier etappes en werd ook nog eens drie keer tweede.

De bergtrui werd gewonnen door Guillaume Martin (Cofidis), die overtuigend dat nevenklassement won. De witte jongerentrui ging naar Enric Mas (Movistar). Het ploegenklassement ging, niet geheel verrassend, naar Movistar.