Suzuki pleegt geweldige coup in MotoGP

De Grand Prix van Europa in de MotoGP heeft een heuse Vorentscheidung in de strijd om het WK opgeleverd. Op het Spaanse asfalt van Valencia werd een heuse coup gepleegd.

Pol Espargaro vertrok op zijn KTM voor de tweede keer van poleposition, Alex Rins en Takaaki Nakagami stonden ernaast, WK-kanshebber Maverick Viñales vertrok vanwege een motorwissel vanuit de pitstraat. Espargaro behield de leiding bij de start, voor de Suzuki's van Rins en WK-leider Joan Mir.

Nog in de eerste ronde ging een van de titelfavorieten onderuit: Fabio Quartararo kende al een slecht weekeinde en schoof tot overmaat van ramp ook nog eens het grind in, samen met Aleix Espargaro. Rins nam ondertussen de leiding over van Pol Espargaro en Miguel Oliveira kwam knap naar de vierde plek.

Mir drukte zijn Suzuki ook rap langs Espargaro's KTM, Franco Morbidelli en Andrea Dovizioso - virtueel vierde en zesde in het WK - reden op de zevende en achtste plek. Zo kabbelde de race verder voort, waarbij Rins, Mir en Espargaro een gaatje sloegen naar Oliveira, Nakagami en Johann Zarco, die Jack Miller, Alex Marquez en het duo Dovizioso/Morbidelli achter zich had.

Met tien ronden te gaan verschalkte Mir teamgenoot Rins, waardoor Mir - met ruim twee races te gaan nota bene de WK-leider - voor het allereerst in zijn leven 'echt' aan de leiding ging in een MotoGP-race, in Oostenrijk werd de race met Mir op kop stilgelegd.

Voorin reed Mir zich los van teamgenoot en inmiddels naaste WK-concurrent Rins, die Espargaro wel achter zich aan bleef houden. Marquez gleed in de strijd met Brad Binder om plek negen onderuit, terwijl Binder naar voren bleef gaan en ook Zarco én Dovizioso te grazen nam.

In de laatste ronde kwam Mir's allereerste overwinning niet meer in gevaar, Rins completeerde de coup van Suzuki en Espargaro finishte als derde. Nakagami werd vierde, voor Oliveira, Miller, Binder, Dovizioso en Zarco. Morbidelli werd slechts elfde, Viñales en Quartararo finishten als dertiende en veertiende.

In het WK heeft Mir ineens een ruime voorsprong op de rest, over een week kan hij het beslissen. Rins springt naar de derde plek in het WK, achter Quartararo, terwijl Suzuki in de strijd om het constructeurskampioenschap de leiding in handen pakt na het eerste 1-2'tje ooit in de MotoGP voor het Japanse merk.