WK-strijd Moto3 gaat naar razendspannende ontknoping

Op het circuit van Valencia is de titelstrijd in de Moto3 weer behoorlijk opgelaaid. Met nog twee races te gaan, volgende week ook in Valencia en daarna in Estoril, gaat het om enkele puntjes. Eerst wachtte de Grand Prix van Europa, die werd zondag verreden op het Spaanse asfalt, waar het eindelijk droog was.

John McPhee vertrok vanaf poleposition, naast Raul Fernandez en Celestino Vietti en met WK-leider Albert Arenas direct achter zich. Vietti pakte bij de start de leiding, voor Alonso Lopez, Fernandez, Arenas, Riccardo Rossi en Ai Ogura - McPhee viel flink terug.

Al snel ging het fout voor Vietti: met een highsider werd hij van zijn machine geslingerd, waardoor Arenas even van zijn gas ging. Lopez knalde achterop hem en ging ook onderuit, Arenas bleef overeind, maar had dusdanig veel schade dat hij naar binnen kwam. Ogura reed zo naar plek twee en kon daarmee virtueel de leiding in het WK overnemen.

McPhee ging niet veel later ook het grind in, terwijl Fernandez voorin een gaatje begon te slaan naar Tony Arbolino, Sergio Garcia, Ogura en de zoals altijd naar voren komende Darryn Binder. Ondertussen reed Arenas met meerdere ronden achterstand wel weer rond, waarbij hij de op plek vijf rijdende Binder hinderde. Het leverde hem een verdiende zwarte vlag op, wat hem over een week wel eens in forse WK-problemen kan brengen.

De race kabbelde zo verrassend gezapig voort voor een Moto3-race, hoewel de voorsprong van Fernandez in de slotronden toch wat kleiner werd ten opzichte van Arbolino, Garcia en Ogura. Fernandez hield wel stand en wist na zes polepositions éindelijk zijn eerste overwining bij te schrijven. Garcia finishte als tweede, Ogura klopte Arbolino, werd derde en verkleinde zijn achterstand in het WK naar drie punten op Arenas.