MotoGP-pole Pol Espargaro in Valencia

Voor de tweede keer dit seizoen en tevens de tweede keer in zijn toch alweer zeven jaar lange MotoGP-carrière heeft Pol Espargaro zich op poleposition gezet. Dat deed de Spaanse KTM-coureur voor de Grand Prix van Europa, de eerste van twee races op het circuit van Valencia.

Onder inmiddels droge omstandigheden was Espargaro 0,041 seconden sneller dan Alex Rins op zijn Suzuki. Takaaki Nakagami gaf op de LCR Honda 0,096 seconden toe, maar lag even later wel in het grind. Johann Zarco parkeerde zijn oude Ducati op een fraaie vierde plek, naast de Suzuki van WK-leider Joan Mir en Pol's broer Aleix Espargaro op de Aprilia.

Jack Miller, Miguel Oliveira en Franco Morbidelli vullen zondag de derde rij, voor Brad Binder, nummer twee in het WK Fabio Quartararo en Andrea Dovizioso. De fabrieks-Yamaha's vielen weer eens vies tegen: Valentino Rossi en Maverick Viñales vertrekken als 17e en 21e.

In de Moto2 was de poleposition een prooi voor Xavi Vierge, die Joe Roberts met 0,181 seconden het nakijken gaf. De Britse WK-leider Sam Lowes zat daar dan weer twee duizendsten achter en start vanaf de derde plek. Zijn voornaamste uitdager, Enea Bastianini, start slechts als vijftiende, één plek achter de keurig gekwalificeerde Bo Bendsneyder.

De jongelingen in de Moto3 trapten de kwalificatiedag af en op het natte Spaanse asfalt bleek John McPhee de snelste. De Schot was 0,371 seconden sneller dan kwalificatiespecialist Raul Fernandez, terwijl Celestino Vietti de eerste rij completeerde. WK-leider Albert Arenas start vanaf de vierde stek, concurrent Ai Ogura - die in het WK nipt voor Vietti staat - start als achtste.

De Moto3 trapt de racezondag om 11.00 uur af, gevolgd door de Moto2 om 12.20 uur en de MotoGP om 14.00 uur, waarna ook de jonkies in de Red Bull Rookies Cup weer de baan betreden.