Invaller Messi helpt Barcelona en Koeman tegen Real Betis over het dode punt

Ronald Koeman heeft met Barcelona eindelijk weer eens een competitie-succesje geboekt. Na vier wedstrijden op rij zonder overwinning werd Real Betis zaterdagmiddag met 5-2 verslagen door de Catalanen. Voor die zege had de thuisploeg wél de kwaliteiten van invaller Lionel Messi nodig.

Een schokgolf ging door Catalonië. Koeman besloot om Messi niet in de basis te laten beginnen, maar vanaf de reservebank. "Dat is voetbal", zo legde assistent-trainer Alfred Schreuder (die de interviews voor de wedstrijd deed) tegenover de Spaanse televisie uit. "We spelen heel veel wedstrijden. Mister Koeman heeft eerder al uitgelegd dat spelers die niet topfris zijn beter op de bank kunnen beginnen. Een blessure? Nee, daar praten we niet over. Hij is niet fris, dat is het." Het Spaanse TV3 wist overigens te melden dat Messi met lichte enkelklachten kampt.

Barcelona kwam in de 22e minuut op voorsprong. Antoine Griezmann bereikte Ousmane Dembélé, die vanaf de rechterflank naar binnen kapte en de bal met links kiezelhard achter Betis-keeper Claudio Bravo schoot. Na iets meer dan een halfuur had Griezmann vervolgens zelf kunnen scoren, maar de Fransman faalde vanaf de penaltystip en zag hoe Bravo redding bracht.

Tot overmaat van ramp kreeg de misser van Griezmann een nóg donkerder randje, want de bezoekers op gelijke hoogte, nota bene door een co-productie van twee spelers met een verleden bij Barcelona. Antonio Sanabria kreeg een voorzet van Christian Tello wat gelukkig voor zijn voeten, Die schoot de bal overtuigend binnen: 1-1.

Na de rust mocht Messi alsnog meedoen en dat sorteerde al snel effect. Drie minuten na de hervatting gaf Jordi Alba de bal vanaf links laag voor, dankzij een geweldig overstapje van Messi waarmee hij alles en iedereen fopte, kon Griezmann de bal simpen in een leeg doel schuiven. Na iets minder dan een uur leek de Argentijn de wedstrijd zelf te beslissen. Aissa Mandi maakte hands op de doellijn, door ingrijpen van de VAR kreeg hij rood én een penalty tegen, waarna Messi benutte de strafschop: 3-1.

Betis maakte het ruim een kwartier voor tijd nog spannend door de aansluitingstreffer van Loren, maar verder kwamen de bezoekers niet. Barcelona trakteerde nog op een toetje. Na een heerlijk hakje van Sergi Roberto ramde Messi ook nog de 4-2 binnen. Het slotakkoord was voor jongeling Pedri, waardoor Barcelona met 5-2 won. De ploeg stijgt naar de achtste plek in La Liga.