Roglic houdt na late aanval Carapaz nťt stand en volgt zichzelf op als Vuelta-winnaar

Primoz Roglic heeft zo goed als zeker de eindzege van de Ronde van Spanje binnen. De Sloveen van Jumbo-Visma moest op de slotklim van de Alto de la Covatilla tijdgeven op Richard Carapaz, maar hield in het algemeen klassement 24 seconden over op de Ecuadoriaan. De rit werd uit een vroege vlucht gewonnen door David Gaude, zijn tweede deze Vuelta.

De laatste bergrit in de Vuelta was behoorlijk zwaar. We begonnen de etappe met één klim van de eerste categorie, daarna drie van de derde categorie gevolgd door één van tweede categorie om af te sluiten met een klim van de buitencategorie, de elf kilometer lange slotklim, de Alto de la Covatilla.

Vroeg in de etappe reed er een grote kopgroep van maar liefst 34 renners weg. In de kopgroep zat geen enkele bedreiging voor het eindklassement, waardoor Jumbo-Visma de controle had in het peloton. De Nederlandse ploeg hield de voorsprong rond de vier minuten.

De ruime kopgroep viel langzaam uit elkaar op het slopende parcours, terwijl halverwege de rit Movistar de controle in het peloton overnam van Jumbo-Visma. De voorsprong liep snel terug en toen het verschil anderhalve minuut was sprong Marc Soler op de voorlaatste klim naar de kopgroep toe. Maar vlak voor de slotklim waren Gino Mäder samen met Mark Donovan en Ion Izagirre weggesprongen uit de kopgroep en begonnen met een halve minuut voorsprong aan de Alto de la Covatilla.

Op de slotklim kwam David Gaudu vanuit de achtergrond terug. De jonge Fransman van Groupama - FDJ kwam op vier kilometer van de streep aansluiten en liet zijn medevluchters ook direct ook achter en boekte zijn tweede ritzege deze Vuelta en steeg in het klassement ook nog naar de achtste plaats.

Voor de klassementsrijders was het lang wachten voordat de favorieten voor de eindzege iets deden. Pas op vier kilometer waren de eerste aanvallen op de leiderstrui van Primoz Roglic. Op de eerste aanvallen reageerde de Sloveen nog goed, maar bij de aanval van Richard Carapaz moest Roglic passen. De voorsprong van Carapaz liep snel op naar twintig seconden en even leek het erop dat Roglic, net zoals in de Tour de France, zijn leiderstrui moest afgeven op de voorlaatste dag, maar mede dankzij de hulp van zijn ploeggenoot Lennard Hofstede en Soler wist de Sloveen de schade beperkt te houden. Roglic behield de leiderstrui met 24 seconden op Carapaz.