'UEFA twijfelt over EK in heel Europa, kampioenschap naar Rusland'

De kans is aanwezig dat het EK niet in twaalf verschillende landen gespeeld gaan worden, maar in één land. De UEFA stelde het toernooi eerder met een jaar uit door de coronacrisis, maar nu die aanhoudt onderzoekt de Europese voetbalbond andere opties om het EK te kunnen spelen. Rusland staat klaar om het EK te organiseren. 

Het idee van Michel Platini om het EK door heel Europa af te werken in twaalf verschillende landen was ambitieus, maar wordt voorlopig nog geen waarheid. Op dit moment is het niet aannemelijk dat in juni de selecties van 24 deelnemende landen door Europa kunnen reizen voor wedstrijden. Ieder land heeft net weer wat andere regels met betrekking tot corona. Volgens de Franse krant Le Parisien is de kans heel groot dat het toernooi in één land gespeeld gaat worden.

De UEFA zit behoorlijk in de maag met de situatie en weet dat het EK gezien de huidige problemen met het coronavirus onmogelijk in meerdere landen gehouden kan worden. Volgens het Franse dagblad wordt de optie-Rusland serieus onderzocht. De organisator van het WK van 2018 zou eerder zelfs al hebben aangeboden om het EK tijdens de oorspronkelijke periode, afgelopen zomer, te organiseren.

De Russen hebben zich in Nyon opnieuw gemeld voor het EK. Rusland was eerder nog trots op het lage aantal besmettingen, maar dat is de laatste maanden wel opgelopen. Desondanks hoopt het land de UEFA te kunnen overtuigen. De infrastructuur en de stadions zijn nog uitstekend gezien de organisatie van het WK van ruim twee jaar geleden.

Er zijn echter twijfels over de daadwerkelijke impact van de coronacrisis op Rusland. Het Kremlin zou bijvoorbeeld de cijfers over het aantal besmettingen laag houden. De UEFA heeft tegenover Le Parisien nog niks willen loslaten over de stand van zaken rondom het EK.