Bokser Usyk doorstaat eerste echte zwaargewichttest

Boksr Oleksandr Usyk was de absolute koning in het cruisergewicht (-90,7kg), maar besloot na zijn zege op Tony Bellew twee jaar geleden voor een nieuwe uitdaging te gaan: jagen op de titels bij de zwaargewichten.

In oktober vorig jaar versloeg de Oekraïnse olympisch zwaargewichtkampioen van 2012 de Amerikaan Chazz Witherspoon, zaterdagavond wachtte voor Usyk (17-0, 13 KO's) de eerste échte test met de Brit Dereck Chisora (32-9, 23 KO's).

Vooraf was een beetje te bedenken hoe het gevecht in Londen kon gaan verlopen: War Chisora moest voornamelijk in de eerste twee of drie ronden met zijn enorme kracht ontploffen tegen Usyk, die het op zijn beurt meer van precisie en uithoudingsvermogen moest hebben.

Chisora liet zijn opponent in de eerste ronden alle hoeken van de ring zien, maar vanaf de vierde ronde kwam Usyk er steeds beter in en nam hij de touwtjes in handen. Toch gaf Chisora zeker niet op en de Brit wist verrassend lang krachtig uit te blijven halen.

Usyk had het in de laatste ronden zo nu en dan behoorlijk lastig met Chisora, die tot en met het einde van het uiterst vermakelijke gevecht flink bleef knallen. De winst ging echter naar Usyk, dankzij twee keer 115-113 en één keer 117-112 van de juryleden, waarbij de vraag vooral is hoe Usyk het doet tegen Anthony Joshua, Tyson Fury, Deontay Wilder of Andy Ruiz.

In het lichtgewicht (-61,2kg) nam de Britse oud-wereldkampioen Lee Selby (28-2) het op tegen George Kambosos Jr (18-0) uit Australië en dat leverde zowaar een zege op split decision op voor de uitdager. Kambosos mag daardoor in actie komen tegen Teofimo Lopez, die onlangs Vasil Lomachenko versloeg en de WBA Super, WBO, IBF en The Ring-wereldtitels in handen heeft.