Roglic speelt leiderstrui kwijt op Angliru aan Carapaz, Carthy pakt de ritwinst

Richard Carapaz heeft in de Ronde van Spanje goede zaken gedaan voor het algemeen klassement. In de korte maar zware bergrit naar de gevreesde Angliru reed de Ecuadoriaan Primoz Roglic uit het wiel en nam weer de leiderstrui over van de Sloveen. Hugh Carthy was de ritwinnaar naar de Alto de l'Angliru. De Brit van EF Pro Cycling reed alle andere klassementsrenners los uit de wielen en steeg door zijn sterke prestatie ook naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Nadat de klassementsrenners zich zaterdag nog rustig hadden gehouden in de bergrit naar Alto de la Farrapona stond er vandaag de zware bergrit naar de Alto de l'Angliru op het programma. De rit van vandaag was maar 109 kilometer lang, maar met vijf beklimmingen op het parcours, met daarvan vier van de eerste categorie, was het volop aan de klimmers vandaag.

Een ruime kopgroep van twintig man kreeg een beetje ruimte van het peloton, maar al snel werd duidelijk dat dat de ritzege niet voor de vluchters zou zijn. Eerst controleerde Jumbo-Visma de kop van het achtervolgende peloton. Movistar nam halverwege de controle over van de Nederlandse ploeg. Maar op de klim van de Alto de l'Angliru was het toch weer Jumbo-Visma die het tempo van de achtervolgers bepaalde.

Met nog zes renners van Jumbo-Visma maakte de ploeg indruk op de indrukwekkende slotklim. Robert Gesink en Jonas Vingegaard legden het peloton een strak tempo op en niemand dacht aan aanvallen. Door het strakke tempo werd het peloton uitgedund tot tien renners. Vingegaard deed een lange kopbeurt en door het hoge tempo moest Wout Poels passen en leek de rode loper voor Roglic uitgerold te worden.

Vlak voor de Cueña les Cabres, het steilste stuk van de Angliru, trok Enric Mas toch ten aanval. Sepp Kuss, de laatste pion van Roglic, reageerde direct, maar al snel werd duidelijk dat Roglic niet over zijn sterkste benen beschikte en moeite had met het volgen van zijn ploeggenoot. Kuss bleef bij Roglic, terwijl Richard Carapaz op het steilste stuk de oversteek naar Mas wel wist te maken. Ook Hugh Carthy wist naar Mas te rijden en in de slotkilometers bleek laatstgenoemde de sterkste op de Alto de l'Angliru.

Carthy wist met zestien seconden voorsprong te winnen op Aleksandr Vlasov, die zijn rit uitstekend had ingedeeld. Mas kwam als derde over de streep vlak voor Carapaz. Roglic wist zich nog enigszins te herstellen en dat was vooral te danken aan zijn ploeggenoot Kuss, waardoor de schade in het algemeen klassement meeviel. De Sloveen verloor maar tien seconden op Carapaz en dat is ook meteen de achterstand op de Ecuadoriaan in het algemeen klassement.