Vuelta: Etappe 12 - Een mythische monsterklim

De elfde etappe van de Vuelta a España was zaterdag bepaald niet spectaculair. Er gebeurde eigenlijk niks, maar dat mag de renners nauwelijks kwalijk genomen worden: vandaag gaat álles namelijk enorm pijn doen.

De heren krijgen een etappe voorgeschoteld van nog geen 110 kilometer, waar we na twee heuveltjes al de weinig prettige Alto de la Mozqueta op mogen. Die wordt gevolgd door de wat kortere, maar steilere Alto del Cordal, waar de afdaling vaak een grote uitdaging is.

Na die afdaling hebben ze het zitten: de Alto de l'Angliru, vermoedelijk de meest gevreesde klim in het World Tour-peloton. De eerste kilometers vallen mee, de tweede helft niet: met regelmatig stijgingspercentages van meer dan 20% en bijvoorbeeld een kilometer aan gemiddeld 17,5% ploffen de benen op voorhand al bijna uit elkaar.

Rellende_Rotscholier beschrijft een en ander hier weer uitstekend, inclusief weer wat mooie historie. Zorg verder gewoon dat je om een uur of twee klaar zit bij de start en om vier uur is er al helemaal geen excuus meer om niet te kijken. De finish ligt tussen vijf en half zes, ongeveer.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)