Super tyfoon Goni trekt nu afgezwakt verder

Een van de sterkste tropische cyclonen ooit, Tyfoon Goni, in de Filippijnen bekend als Super Tyfoon Rolly, komt momenteel aan land in de Filippijnen.

Goni, de 19e storm, negende tyfoon en tweede supertyfoon van het tyfoonseizoen 2020 in de Stille Oceaan, ontstond op 26 oktober als een tropische depressie ten zuidwesten van Guam. Het werd toen op 27 oktober de tropische storm Goni genoemd. De volgende dag nam Goni razendsnel in kracht toe boven de Filippijnse Zee en werd een categorie 5-equivalent super tyfoon op 30 oktober. Goni behield de kracht van categorie 5 gedurende een hele dag, voordat hij landde op Catanduanes als een extreem krachtige tyfoon, met windsnelheden tot 315 km/u (195 mph). Het is de sterkste tropische cycloon die tot dusverre wereldwijd in 2020 is waargenomen en een van de meest intense tropische cyclonen ooit.

Update 20.00 uur : De super tyfoon Goni is kort nadat hij de Filippijnen binnenkwam afgezwakt tot een zware tropische storm (windkracht 11), toch heeft Goni voor zijn afzwakking aan ten minste 10 mensen het leven gekost en flinke modderstromen veroorzaakt waardoor zo'n 150 huizen zijn weggevaagd.