Thuis overvallen met hulp van een bekende

Het is al donker wanneer op 13 januari in Gouda op een raam wordt geklopt, ogenschijnlijk door een pakketbezorger in een geel hesje. Wanneer de bewoonster open doet wordt ze meteen naar binnen geduwd door de "bezorger" en een andere man. Het blijkt een overval - een vooropgezet plan, met hulp van iemand die ze goed kent.

De 57-jarige vrouw is net thuis wanneer aan het eind van de middag de overval plaatsvindt. De twee mannen die zich naar binnen werken binden haar vast met tape en tie-wraps en dreigen met een vuurwapen. Of het echt is weet ze niet. Maar ze moet toekijken hoe ze haar hele huis doorzoeken.

Dat ze marktvrouw is, is blijkbaar bekend. De overvallers vragen namelijk naar de "lijs", een term die wordt gebruikt voor de dagopbrengst. Maar die heeft zij die dag niet mee naar huis genomen.

In de paar minuten die de overval duurt komt net haar zoon thuis. Ook hij wordt bedreigd met het wapen. Daarna vliegen de mannen het huis uit met het enige dat ze konden vinden: een sieradenkluisje.

Sporen
Drie mannen stonden donderdag terecht. Een 43-jarige Hagenaar kon onder meer door sporenonderzoek aan de overval worden gelinkt. Zijn vingerafdrukken stonden op de doos die zogenaamd als pakketje werd aangeboden. Ook zaten zijn sporen op de tie-wraps waarmee het slachtoffer tot bloedens toe werd vastgesnoerd.

Getuigen hadden de twee overvallers al ruim voor de overval in de buurt gezien. Ook konden ze vertellen in welke auto ze waren gekomen en weer vertrokken. Die bleek gehuurd te zijn. De huurder, een 25-jarige Hagenaar, stond vandaag ook terecht. Hij was een dag na de overval nog zo dom - of brutaal - om op internet een review te schrijven over de gehuurde auto. Het Openbaar Ministerie ziet hem ook als de tweede overvaller, hij past in dat signalement.

Info van binnenuit
De 43-jarige en 25-jarige Hagenaars zijn tijdens de overval in de woning geweest. Maar volgens het Openbaar Ministerie was ook nog een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats betrokken. In de maand vooraf appte hij uitvoerig met de andere verdachten, ging samen met de 25-jarige man op voorverkenning en deelde opdrachten uit voor bijvoorbeeld het regelen van de auto of de tie-wraps.

Hij is niet in de woning geweest. Dat kon ook niet, want dan had het slachtoffer hem herkend. Hij is namelijk de vriend van een van haar medewerksters. Die 27-jarige vrouw wist wat er zou gaan gebeuren en heeft haar vriend uitgebreid voorzien van informatie. Een maand lang hadden ze geregeld gesprekken over met wie ze die dag aan het werk was, hoe laat haar baas naar huis ging en meer van die dingen. De vrouw zal zich op een later moment nog voor de rechter moeten verantwoorden.

Grote impact
Het slachtoffer heeft tijdens de overval voortdurend een wapen op haar gericht gehad, terwijl ze geen kant op kon. Ze heeft doodsangsten moeten uitstaan, zeker toen ook haar zoon nog thuiskwam. De overval heeft grote impact gehad en een enorme inbreuk gemaakt op hun gevoel van veiligheid in hun eigen huis. Dat de vrouw daarom, naast de weggenomen sieraden, ook nog een flinke immateriële schadevergoeding vraagt, is volgens het Openbaar Ministerie meer dan te rechtvaardigen.

Tegen de verdachten die in de woning zijn geweest eiste het OM 5 jaar cel, tegen de man die het allemaal had bedacht 6 jaar. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.