Hockeydames overtuigen nog niet volledig, maar winnen wel van Britten

De Nederlandse hockeydames hebben hun tweede Pro League-wedstrijd tegen Groot-Brittannië met 3-0 gewonnen. Na het moeizame gelijkspel dinsdag (1-1) bleken de Nederlandse hockeysters beter op elkaar ingespeeld, haalden ze nu wel corners en creëerden ze meer gevaar, maar echt hartverwarmend was het spel van de wereldkampioen nog niet altijd. Groot-Brittannië wist uit acht strafcorners niet te scoren. Oranje deed dat beter met twee doelpunten uit zeven pogingen.

Het moest en het zou beter moeten dan dinsdag, zo duidelijk waren de geluiden uit het Nederlandse kamp na de 1-1 in de eerste wedstrijd in het Wagener Stadion. ‘De dames moeten de beste zijn die ze vandaag kunnen zijn’, vond bondscoach Alyson Annan, die zeer kritisch was op het spel van de eerste ontmoeting. Daarvoor werd ook een plan gemaakt om het Engelse gevaar Lily Owsley aan de rechterkant te beteugelen, die in de eerste wedstrijd vaak langs de lijn wervelde.

De start van de Pro League-ontmoeting leek bijkans een kopie van het treffen dinsdag. Oranje wervelde binnen een minuut naar de eerste strafcorner, via een handigheidje met de backhand van Kyra Fortuin. Het leverde de eerste Nederlandse strafcorner op in 61 minuten hockeyen in het vrijwel lege Wagener Stadion, waar in tegenstelling tot dinsdag mascotte Stockey nu wel was opgetrommeld, en niet zonder succes.

De eerste strafcorner werd niet vlekkeloos aangegeven, maar via de combinatie kwam de bal bij aanvoerster Eva de Goede terecht, die de bal richting de goal tipte. De haviksogen van arbiter Coen van Bunge zagen dat de Britse captain Laura Unsworth de bal met haar been raakte. Strafbal dus, ook na de videoscheidsrechter, aangevraagd door de Britten. Die werd feilloos ingepusht door Caia van Maasakker.

Het leek een startschot om snel verder uit te lopen, maar overtuigen deden de Oranje Dames – getooid in hun nieuwe felblauwe shirtjes – nog niet volledig in de eerste helft. Het beroemde combinatiespel van de Nederlandse wereldkampioenen was vaak nog ver te zoeken in deze tweede Pro League-ontmoeting, na acht maanden internationale pauze.

Eva de Goede die de bal rond de middenlijn net een meter voor Lauren Stam speelde, die dan net niet bij de bal kon. Dat soort kleine foutjes waren regelmatig het beeld in de eerste helft. Ondanks het niet overtuigende veldspel wist Oranje wel – in tegenstelling tot dinsdag – de ene na de andere stafcorner te forceren. Ireen van den Assem pushte twee keer op rij, maar eerst was het lijnstoppper Amy Costello die knap de bal van de lijn haalde. Een minuut later was het keepster Sabbie Heesh die simpel pareerde.

Net zoals dinsdag leverden de gepassioneerde Britten bakken energie. Ze probeerden de Nederlandse defensie op te jagen en dat lukte bij vlagen. Het leverde vier strafcorners op, die ze niet konden verzilveren.

Ondertussen joeg Oranje op de tweede treffer. Dat ging moeizaam. Van de uitzonderlijke techniek van de Nederlandse hockeysters was soms weinig te zien. De bal leek door de enorme regenval moeilijk te controleren, met een natte grip om de stick. Het was soms meer vrijworstelen met de glibberige bal, dan goede controle. Toen Oranje eindelijk een fijne combinatie door het centrum had, forceerde Maria Verschoor de vierde Nederlandse strafcorner.

De weer van een lichte blessure herstelde Frédérique Matla ging achter de bal staan. En het Pro League-goudhaantje pushte feilloos de bal in het net. Daarmee scoorde de aanvalster haar veertiende goal in haar 21ste Pro League-duel, een ongekend moyenne voor de 23-jarige speelster.

2-0 was gezien het spelbeeld een luxe ruststand, die Oranje een mooie marge gaf op zoek naar een reguliere overwinning. Eerst was het Matla, die met Fortuin combineerde, die bijna de 3-0 opleverde. Daarna waren het toch weer de Britten die overtuigender waren dan Oranje. Xan de Waard leverde twee keer na een dribbel de bal in. Sarah Robertson had oog in oog met Josine Koning de 2-1 op haar stick, maar de Nederlandse keepster redde knap op de inzet van de Britse. Dat het nog steeds 2-0 stond in de rust van het derde kwart, was bijkans een wonder. De Britse ploeg had al acht strafcorners mogen pushen, maar wist er geen een te verzilveren.

Aanvoerster Eva de Goede scoorde in het vierde kwart van dichtbij wel een buitenkansje bij de zesde strafcorner van Oranje. Het was een groot contrast met het rendement van de Britse ploeg, die ook via een vrije schietkans van Isabelle Petter niet wist te vinden. Oranje drong daarna aan op een vierde treffer, maar kansen van De Goede, Welten en Margot van Geffen leverden geen treffer op.

Zo bleef het 3-0. Een keurige stand op het scorebord, met verbeteringen na de matige dinsdag, maar de laatste interland in 2020 op eigen bodem van de Oranje Dames leverde nog genoeg huiswerk op richting de ontmoeting met België volgende week in Brussel.