EA krijgt boetes voor lootboxes in FIFA

De Kansspelautoriteit heeft Electronic Arts Inc. en Electronic Arts Swiss Sàrl in 2019 een dwangsom opgelegd met een maximum van 5 miljoen euro vanwege het overtreden van de Wet op de kansspelen met 'Packs' in het spel FIFA. Vandaag is te lezen dat de rechtbank in Den Haag de Kansspelautoriteit in het gelijk stelt in deze zaak.

De dwangsom van de aan beide organisaties opgelegde last bedraagt € 250.000,- per week of gedeelte van de week waarin de lootboxes in FIFA zijn te vinden, met een maximum van € 5.000.000,-. Nu ligt FIFA 20 met lootboxes al sinds vorig jaar in de winkel, het maximumbedrag is dus vrij eenvoudig gehaald.

De packs van FIFA bevatten kaarten met daarop spelers, trainers of andere hulpmiddelen die het elftal in de gamemodus FIFA Ultimate sterker maken. Als gamer heb je geen invloed op de resultaten uit de lootbox. Sommige kaarten zijn veel meer waard dan anderen en daarbij zijn de kaarten tussen spelers te verhandelen. Volgens de Nederlandse wet mag een kansspel waarmee een prijs of premie te winnen is alleen worden aangeboden als daar een vergunning voor is verleend. De rechtbank acht bewezen dat de wet hiermee wordt overtreden en legt deze dwangsom op.

We vroegen aan Electronic Arts een reactie en die hebben we gekregen:

"FIFA en de FIFA Ultimate Team modus worden al jarenlang door spelers van over de hele wereld met veel plezier gespeeld. Daarom zijn we teleurgesteld over de beslissing die vandaag is genomen en de mogelijke impact hiervan op de Nederlandse spelers. We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We gaan tegen deze beslissing in beroep en proberen een situatie te voorkomen die impact heeft op de mogelijkheden van Nederlandse spelers om FIFA Ultimate Team volledig te spelen.

Electronic Arts hecht veel waarde aan een positieve speelervaring: we streven ernaar alle spelers keuze, eerlijkheid, waarde en plezier te bieden in al onze spellen. We staan nog steeds open voor gesprekken met de Nederlandse Kansspelautoriteit en andere stakeholders om hun zorgen te begrijpen en oplossingen te zoeken om deze aan te pakken."

Electronic Arts gaat dus in hoger beroep tegen deze uitspraak en wil graag praten met de Kansspelautoriteit om tot een oplossing te komen.

FIFA Ultimate Team - Customization Screen