CDA onthult kandidatenlijst, Lucille Werner op 10

De CDA heeft de voorlopige kandidatenlijst voor de Tweede Kamerkiezingen van volgend jaar bekend gemaakt. Uiteraard staat Hugo de Jonge op de eerste plaats gevolgd door zijn 'running mate' Pieter Omtzigt, daarachter volgen Inge van Dijk en Anne Kuik op plaatsen 3 en 4. Opvallende naam is voormalig TV-presentatrice Lucille Werner op plek nummer 10. De lijst van de Christendemocraten wordt afgesloten met de lijstduwers Ferd Grapperhaus en Ank Bijleveld. De ministers staan op plek 50 en 51.

Op de CDA-lijst staan een aantal opvallende namen. Nummer 3 Van Dijk is een nieuwkomer in Den Haag maar maakte naam in de Brabantse politiek waar zij één van de architecten van de coalitie met Forum voor Democratie was. Ook oud Lingo-presentatrice Werner is voor velen een verrassende naam, ze deed echter als ambassadeur van de gehandicaptenzorg veel werk naast haar TV-loopbaan.

Mona Keijzer, die eerder een gooi deed naar het lijsttrekkerschap, doet deze verkiezingen een stapje terug en staat op plek 7. Eerder maakte ze al bekend op de kandidatenlijst ruimte te willen maken voor nieuw talent. Naast Keijzer en de Jonge is staatssecretaris Raymond Knops op de vijfde plaats de enige andere bewindspersoon van het CDA in de top 10.

Andere opvallende namen op de lijst zijn duurzaamheidsspecialist en RTL Z-columnist Henri Bontenbal op plaats 18. Rick Brink, die vorig jaar werd gekozen tot eerste 'minister van Gehandicaptenzaken', staat op plek 24. Achter hem op plaats 25 staat Martijn van Helvert. Limburger Van Helvert wierp zich eerder dit jaar nog op als kandidaat lijsttrekker maar trok zich terug toen Pieter Omtzigt zich kandidaat stelde.

Tijdens het CDA-congres krijgen de leden van de partij het laatste woord over de volgorde van de kieslijst.