Izagirre klimt naar ritzege in Vuelta, Carapaz neemt de leiderstrui over van Roglic

Ion Izagirre heeft de zesde etappe in de Vuelta op z’n naam geschreven. De 31-jarige Bask won na goed voorbereidend werk van z’n broer Gorka de bergetappe naar Aramón Formigal vanuit een vroege vlucht. Primoz Roglic verloor in de bergetappe zijn rode leiderstrui aan Richard Carapaz.

Daags voor de rustdag stond er in de Vuelta opnieuw een finish bergop op het menu. De zesde etappe zou normaal gezien aankomen op de Tourmalet, maar vanwege de coronamaatregelen ging die rit niet door en besloot de organisatie om de zesde rit op de Aramón Formigal te leggen.

Vroeg in de etappe reed er een grote kopgroep van 23 renners weg. In het peloton nam Jumbo-Visma snel de controle, maar het verschil naar de kopgroep liep toch op na meer dan vier minuten. Op dertig kilometer van de streep opende Gorka Izagirre de aanval in de kopgroep. De Bask reed een lange tijd een halve minuut voor op zijn vroege metgezellen, en pas op zeven kilometer werd hij teruggehaald. In die tussentijd had Ion Izagirre niks hoeven doen in de achtervolging en daar profiteerde de Bask van, want op drie kilometer liet hij iedereen achter zich op de steile slotkilometers en pakte de winst in de zesde etappe.

Ook in het klassement werd er verschil gemaakt op de slotbeklimming, maar voordat de klassementsrenners aan de slotklim waren was er al een hoop gemaakt. In de afdaling op de voorlaatste beklimming had Ineos opeens de leiding in het peloton genomen en dat zorgde voor resultaat, want na de afdaling was er niet meer van Jumbo-Visma in het peloton te bekennen. Klassementsleider Primoz Roglic moest zelf in de achtervolging en zou wel weer de aansluiting vinden bij de voorste in het peloton, maar verspeelde daarbij wel onnodige krachten.

Op de slotklim moest Roglic dan ook passen bij een aanval van Richard Carapaz. De Ecuadoriaan wist 43 seconden terug te pakken op de slotklim en is de nieuwe leider in het algemeen klassement. Ook Hugh Carthy en Daniel Martin gingen Roglic voorbij in het klassement.