Politie Nigeria roept alle manschappen op om de rust te laten wederkeren

De hoogste politieambtenaar van Nigeria heeft zaterdag alle agenten opgeroepen  om 'de openbare ruimte terug te winnen van criminelen die zich voordoen als demonstranten'. Na dagen van vreedzame demonstraties over politiemisbruik onstonden er gewelddadige rellen die ten minste aan 69 mensen het leven kostte. Zo meldt AP News.

Het politiebevel zou de spanningen in het dichtstbevolkte land van Afrika nog verder doen oplopen na wat de ergste rellen in jaren wordt genoemd. De Nigeriaanse inspecteur-generaal van politie, MA Adamu, gaf zijn collega's de opdracht om 'weer de baas in de openbare ruimte te worden, genoeg is genoeg'.

Nigerianen keken dinsdagavond met afgrijzen toe hoe soldaten op een vreedzame menigte van voornamelijk jeugdige demonstranten die het volkslied zongen in Lagos schoten. Amnesty International meldde dat hierbij minstens 12 doden zijn gevallen. De demonstraties werden hierna overgenomen door criminelen die voertuigen en bedrijven plunderden en in brand staken.

President Buhari heeft gezegd dat bij de rellen totaal 51 burgers werden gedood, samen met 11 politieagenten en zeven soldaten.

De gebeurtenissen  in Nigeria hebben een gevoelige snaar geraakt bij de Black Lives Matter-beweging in de Verenigde Staten, en de schietpartijen door de soldaten zijn direct internationaal veroordeeld.

De politie-inspecteur-generaal gaf gezagsgetrouwe burgers het bevel om niet in paniek te raken, maar de krachten te bundelen met de politie ... om hun buurt te beschermen tegen de criminelen. 

Elders in Lagos gingen sommige jongeren zaterdag weer de straat op, maar dit keer om puin te ruimen na de rellen. Uitgebrande voertuigen stonden door de hele stad.

'Er is veel schade veroorzaakt aan de bezittingen van mensen in Lagos en we leven erg met ze mee', zei een vrijwilligster, Monica Dede.

Wat betreft de toekomst in Nigeria, zei ze: 'We zullen altijd onze stem laten horen, we maken deel uit van de maatschappij'.