Wellens sprint naar dagwinst in Ronde van Spanje

Tim Wellens heeft de vijfde etappe van de Vuelta gewonnen. De Belg van Lotto-Soudal, die onderweg ook de bergtrui veroverde, won in een sprintje bergop van Guillaume Martin en Thymen Arensman. Primoz Roglic blijft aan de leiding staan in het algemeen klassement.

Na de vlakke rit van gisteren moet er vandaag opnieuw geklommen worden in de Vuelta. Niet zwaar genoeg voor de klassementsrenners en te zwaar voor de sprinters, dus was het een ideale etappe voor de aanvallers. Toch was het lang wachten voordat een kopgroep de ruimte kreeg van het peloton. Pas na negentig kilometer nam een ruime kopgroep één minuut voorsprong op het peloton, maar die kregen nog geen vrijheid van het peloton.

Pas nadat Wellens in eerste samen met Arensman was weggereden uit de ruime kopgroep en later Martin de oversteek maakte, kreeg het drietal de ruimte. De andere van de omvangrijke kopgroep werden al snel weer ingelopen.

De drie zouden het gaan uitmaken voor de etappezege, waar een hellende finish wachtte. Arensman probeerde het in de slotkilometer het met een verrassingsaanval, maar Wellens reageerde direct. Martin moest passen maar zou niet veel later weer aansluiten, maar in de sprint bergop was duidelijk dat Wellens de beste was van de drie. Voor de Belg van Lotto Soudal was dat zijn eerste zege in de Vuelta nadat hij in het verleden ook al twee keer wist te winnen in de Giro.

Ruim twee minuten later sprintte Roglic de concurrentie uit het wiel, maar doordat er een valpartij in de laatste drie kilometer was kreeg iedereen in het peloton dezelfde tijd, waardoor Roglic vijf seconden voorstaat in het algemeen klassement op Dan Martin.