Geen straf voor opgepakte klimaatactivisten

Zeven klimaatactivisten van Extinction Rebellion, die deze maand voor de rechter moesten komen vanwege onder meer de blokkade van de Stadhouderskade en de Blauwbrug in Amsterdam vorig jaar, krijgen geen straf. Zo valt te lezen bij AT5

Dat heeft de kantonrechter gisteren geoordeeld. De activisten werden in oktober 2019 opgepakt tijdens de twee demonstraties en tijdens een demonstratie op de Gustav Mahlerlaan in onze hoofdstad.

Te lang vastgehouden
In drie zaken was de strafrechtelijke vervolging volgens de kantonrechter 'in strijd is met de beginselen van een goede procesorde'. Sommigen van de verdachten waren onder meer te lang vastgehouden. Ook ontbrak een proces-verbaal van aanhouding van de drie.

In de andere vier zaken was er wel een proces-verbaal opgemaakt. Uit de bewijsmiddelen kon echter niet duidelijk worden afgeleid dat de verschillende demonstraties in opdracht van de burgemeester waren beëindigd. De kantonrechter kon dan ook niet vaststellen dat aan de wettelijke eisen is voldaan om over te kunnen gaan tot beëindiging van de demonstraties.

Onvoldoende bewijs
Ook kon niet worden vastgesteld dat deze verdachten bij de groep demonstranten hoorden die geen gehoor gaf aan bevelen van de politie. Daarmee was er in deze zaken onvoldoende bewijs en werden de verdachten vrijgesproken.

De burgemeester mocht, ondanks dat demonstreren door de kantonrechter als een fundamenteel recht wordt gezien, het demonstratierecht wel beperken. Dat mocht vanwege het belang van onder meer de openbare veiligheid en het voorkomen van wanorde.