O'Connor vanuit vroege vlucht naar ritwinst in Giro d'Italia; klassementsrenners houden zich rustig

De zeventiende etappe van de Giro d'Italia, een bergrit naar skioord Madonna di Campiglio over 203 kilometer, is gewonnen door de Australiër Ben O'Connor, die de sterkste bleek van een vroege kopgroep. O'Conner kwam alleen over de finish. Hermann Pernsteiner finishte als tweede op een halve minuut van de Australiër.

De mannen van het klassement hielden zich, met de koninginnenrit van morgen in het achterhoofd rustig. João Almeida kwam samen binnen met de andere favorieten en behield zodoende de leiderstrui in de Giro d'Italia.

Op weg naar de eerste beklimming, de Forcella Valbona (22 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6%), reed een kopgroep van negentien weg uit het peloton. De kopgroep kreeg een mooie voorsprong van het peloton en op de volgende beklimming van de eerste categorie, de Monte Bondone, liep de voorsprong van de kopgroep op naar de zeven minuten.

In de afdaling van de Monte Bondone reed Dario Cataldo weg uit de kopgroep en bleef tot vijftig kilometer van de streep alleen, maar werd daarna bijgehaald door Zakarin, Vanhoucke, Carretero, Gebreigzabhier, O’Connor en Dennis bijgehaald. Even later sloten ook De Gendt en Pernsteiner weer aan. Op de Passo Durone steeg de voorsprong naar de acht minuten en werd duidelijk dat de kopgroep om de ritwinst ging strijden.

Nog voor de slotklim naar Madonna di Campiglio (12,5 kilometer á 5,7%) werd aangevangen, was de kopgroep alweer gegroeid tot vijftien man. Op de slotklim bleek O’Connor de sterkste. De Australiër die eerder deze Giro al bijna een rit won reed op zeven kilometer van de streep weg bij zijn medevluchters en pakte zijn eerste zege in een grote ronde. Pernsteiner werd op een halve minuut tweede, voor Thomas de Gendt.

Achter de strijd om de dagzege probeerde Sunweb het even op de slotklim, maar meer dan een versnelling van Jai Hindley was het niet en kan Joao Almeida weer één dag langer genieten van zijn rozeleiderstrui.