Racetalent Buis (18) wereldkampioen Supersport 300, Nederlands 1-2-4'tje

Motorcoureur Jeffrey Buis heeft zich gedurende het weekeinde laten kronen tot wereldkampioen in de Supersport 300, de klasse die voor de World Superbikes is wat de Moto3 en de Formule 3 voor respectievelijk de MotoGP en Formule 1 zijn.

De klasse begon in 2017 en kende drie Spaanse wereldkampioenen, terwijl de Nederlander Scott Deroue twee keer derde en vorig jaar tweede werd. Dat lot lag er nu ook weer voor hem: hij streed langer dan wie dan ook tegen Buis, maar kwam uiteindelijk net tekort.

Buis sloeg vooral halverwege het seizoen in Aragon hard toe, door drie van de vier races aldaar te winnen en één keer tweede te worden. In Estoril had hij aan een zesde plek in race één genoeg voor de wereldtitel, in de slotrace werd hij dan nog negende.

Koen Meuffels beëindigde het seizoen achter de Turk Bahattin Sofuoglu als vierde en sloot in stijl af: hij pakte in de slotrace zijn eerste zege. De wereldkampioene van 2018, Ana Carrasco, begon sterk, maar raakte vrij zwaar geblesseerd en moest het halve seizoen missen.

In de World Supersport ging de wereldtitel met grote overmacht naar Andrea Locatelli, die hem ruim voor Estoril al binnen had. De Italiaan won de eerste negen races en pakte er daarna nog eens drie van de resterende zes, waardoor de Fransman Lucas Mahias nauwelijks kans had.