World Superbikes-seizoen afgesloten met emotionele zege

In het Portugese Estoril is het World Superbikes-seizoen afgesloten. Er stonden nog twee races op het programma, hoewel Jonathan Rea zich zaterdag al verzekerd had van zijn zesde opeenvolgende wereldtitel.

Superpolerace
Met Toprak Razgatlioglu, Leon Haslam en Garrett Gerloff op de eerste rij en Michael van der Mark op plek zes ging de korte race van start. De Turk behield de leiding bij de start, voor Gerloff, Haslam, Chaz Davies en Van der Mark.

Haslam viel wat terug, Van der Mark opende de aanval op de derde plek van Davies. Met een handvol ronden te gaan wist hij de Welshman te verschalken, maar daar bleef het voorin verder bij: Razgatlioglu won, voor Gerloff en Van der Mark, een geheel Yamaha-podium.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als grid ging de laatste race van het jaar van start, met dezelfde top-2 bij de start en Davies die Van der Mark passeerde. De Welshman was op dreef en reed zijn Ducati al snel naar de leiding, Gerloff schoof vanaf plek drie het grind in.

Voorin kon Davies een klein gaatje slaan, Razgatlioglu verweerde zich kranig tegen kersvers zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea...tot de Noord-Ier met zijn Kawasaki onderuit schoof. De voorste twee reden zo vrij eenzaam rond, net als Scott Redding op plek drie, met Van der Mark en diens oud-teamgenoot Alex Lowes erachter.

Met zes ronden te gaan sloeg drama toe in het constructeurskampioenschap: na de val van Rea moest Lowes de eer van Kawasaki redden, maar vanaf plek vijf ging hij onderuit. Ducati had zo ineens de kans om voor het eerst in negen jaar de titel te pakken, waardoor elke Kawasaki en Ducati - van Davies op één tot Rea op veertien - om elk puntje moest knokken.

Voorin nam Redding op de Ducati de tweede plek over van Razgatlioglu, een potentieel cruciale aanval voor de constructeurstitel. Davies schreef de zege op zijn naam, voor teamgenoot Redding, Razgatlioglu en diens teamgenoot Van der Mark. Javier Forés' achtste plek bleek genoeg om Kawasaki toch weer de titel te bezorgen, waarmee het seizoen klaar is.

Voor Davies was het een emotionele overwinning: hij wordt bij het topteam van Ducati vervangen door Michael Ruben Rinaldi. De Welshman reed sinds 2014 voor de renstal en won in 185 races totaal 28 keer, terwijl hij 88 keer op het podium eindigde.