Frankrijk; tienduizenden op de been om vermoorde leraar te eren

Luid applaus voor Samuel Paty (47) - in Parijs en vele andere Franse steden toonden tienduizenden mensen hun respect voor de vermoorde leraar. De demonstranten benadrukten het belang van vrijheid van meningsuiting.

In Frankrijk herdachten tienduizenden mensen de geschiedenisleraar Samuel Paty die omkwam bij een islamitische aanslag afgelopen vrijdag. Om 15.00 uur klapten mensen op de Place de la République minutenlang om de leraar te herdenken. Ondanks de coronamaatregelen was er een grote menigte op het plein. In de Franse hoofdstad geldt het hoogste corona-waarschuwingsniveau, bijeenkomsten van meer dan 1000 mensen zijn eigenlijk verboden - volgens berichten in de media werd de bijeenkomst toch goedgekeurd.

'Ik ben hier om de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van lesgeven te verdedigen', zei de 61-jarige Muriel. Ze is lerares. Ze had een bord meegebracht met de woorden "Je suis enseignant.e" (vertaald: "Ik ben een lerares"). Net als vele anderen herinnerde ze zich de slogan "Je suis Charlie", die vijf jaar geleden werd bedacht na de terroristische aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift "Charlie Hebdo". Het tijdschrift had zich ook aangesloten bij de oproep voor een demonstratie.

"Nee tegen het totalitair denken" luidden andere spandoek teksten. Sommige mensen zwaaiden met de Franse vlag en begonnen het Franse volkslied te zingen. Verschillende deelnemers droegen de posters met Mohammed-karikaturen van "Charlie Hebdo", die al jaren controversieel zijn en als zeer grievend worden ervaren door moslims.

Minister-president en burgemeester van Parijs
'We laten ons niet uit elkaar drijven', zei de Franse premier Jean Castex tijdens de bijeenkomst in Parijs. Ook de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, en de regiovoorzitter van Ile-de-France, Valérie Pécresse, waren aanwezig.

Meerdere partijen, verenigingen en vakbonden in Parijs en andere steden hadden opgeroepen tot demonstraties voor de vrijheid van meningsuiting.

Duizenden in Lyon, Marseille en Nice
Mensen kwamen ook samen in tal van andere steden in Frankrijk. Volgens de autoriteiten werden in Lyon ongeveer 6.000 demonstranten geteld en gingen ongeveer 300 mensen de straat op in Nice. Er werden ook bijeenkomsten gehouden in Toulouse, Marseille en Bordeaux. Voor woensdag is een landelijke herdenkingsdienst ter ere van het slachtoffer Samuel Paty aangekondigd.

Paty werd vrijdag vermoord in de buurt van zijn school in de Parijse voorstad Conflans-Sainte-Honorine. De politie gaat ervan uit dat de geschiedenis- en aardrijkskundeleraar is vermoord omdat hij in de klas karikaturen van de profeet Mohammed had laten zien tijdens het onderwerp vrijheid van meningsuiting en geloof. Hij zou de studenten van het moslimgeloof de mogelijkheid hebben gegeven om naar de afbeeldingen te kijken. De onderzoekers classificeren de daad als een door de islam gemotiveerde terroristische aanslag.

De 18-jarige aanvaller werd doodgeschoten door de politie. In verband met de aanslag zijn tot zondagochtend elf mensen in hechtenis genomen. Onder de arrestanten bevinden zich zowel mensen uit de famile- en vriendenkring van de dader als mensen die over de lesmethode van de leraar hebben geklaagd.