Van den Broek-Blaak wint Ronde van Vlaanderen vrouwen

Chantal van den Broek-Blaak heeft de zeventiende editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen op haar naam geschreven. De Nederlandse profiteerde van het goede spel van haar ploeg Boels en kwam solo over de meet.

Er was een kopgoep van vijf vrouwen met daarin de Nederlandse Beekhuis. Veertig kilometer voor de meet werden ze weer teruggehaald. Vervolgens reden Alena Amalisuk en Riejanne Markus weg en ze konden een gaatje slaan. Hun maximale voorsprong was 40 tellen maar het liep daarna terug en werden ze teruggehaald omdat er voorin het peloton hard werd gereden. Vervolgens was het Van Vleuten die weg reed. Van der Breggen ging in de achtervolging en sloot even later aan bij haar landgenote.

Het duo hield echter in omdat Van der Breggen niet door wilde rijden waardoor er van achter rensters weer terug konden keren. Op 18 kilometer van de streep was het Chantal van den Broek-Blaak die versnelde en een gat sloeg. De achtervolgende ploeg probeerde de Nederlandse bij te halen, maar Pieters en Van der Breggen, de twee ploeggenoten van Van den Broek-Blaak, wisten de aanvallen te neutraliseren. Op 10 kilometer van de meet was het verschil 19 tellen.

Brown was het die vervolgens die uit de achtervolgende groep wegreed en Pieters mee kreeg. Ondertussen liep de voorsprong van Van den Broek-Blaak alleen maar op. Brown en Pieters werden intussen weer teruggehaald en hhet bleef in die groep onrustig. Vooraan was het Van den Broek-Blaak die als eerste over de meet kwam.

Titelverdediger Marta Bastianelli en Marianne Vos ontbraken. De Italiaanse rijdt voor Alé BTC Ljubljana en die ploeg deed niet mee vanwege een coronauitbraak. Vos meldde zich gisteren af met gezondheidsklachten.