Geoghegan Hart wint vijftiende rit in Giro d'Italia, Kelderman heeft roze in zicht

Tao Geoghegan Hart heeft de vijftiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. In de bergrit was de renner van team Ineos te snel voor het Sunweb-duo Wilco Kelderman en Jai Hindley. Kelderman deed wel uitstekende voor het algemeen klassement. De Nederlandse kopman van Sunweb pakte 41 seconden terug op rozetruidrager João Almeida, die nu nog vijftien seconden voorsprong heeft.

De vijftiende etappe was een echte bergrit met drie beklimmingen van de tweede categorie en als toetje de slotklim naar Piancavallo, een klim van 14,3 kilometer met een gemiddelde aan 7,8%. Vanuit de start zouden elf renners in de vroege vlucht meezitten, maar al snel werd duidelijk dat Sunweb plannen had voor vandaag.

De ploeg van Wilco Kelderman zette zich op kop van het peloton en liet het verschil niet al te groot worden, waardoor de etappewinst tussen de klassementsrenners zou gaan. Op de klim naar Piancavallo liet Sunweb zien dat de ploeg meer dan in orde is. De Duitse ploeg onderhield een stevig tempo en al snel moesten meerdere klassementsrenners lossen.

In de laatste zeven kilometer legde Jai Hindley het tempo nog hoger in dienst van Kelderman. João Almeida moest onder het strakke tempo van de jonge Australiër passen. Kelderman en Tao Geoghegan Hart wisten in het wiel te blijven van Hindley, die het tempo tot aan de laatste 500 meter van de streep bepaalde, waarna Kelderman zijn sprint begon in te zetten. De Nederlander had weinig over tegen, waarna Geoghegan Hart het makkelijk afmaakte. Ondanks dat Almeida vroeg moest afhaken op de klim kon de jonge Portugees toch zijn roze leiderstrui vasthouden.

In het klassement hield Almeida een voorsprong van vijftien seconden over op Kelderman. Hindley is de nieuwe nummer drie in het klassement op 2.56 van Almeida, Geoghegan Hart heeft één seconde achterstand op de Brit van team Ineos.