Eerste World Cup-zege alpineskiŽr Braathen in SŲlden

In het Oostenrijkse Sölden zijn ook de heren alpineskiërs begonnen aan hun World Cup-seizoen, nadat de dames zaterdag de sportwinter al geopend hadden. Ook de heren kregen de reuzenslalom voor de kiezen en dat werd een mooie wedstrijd.

Het zat mooi dicht op elkaar in de eerste run, met maar liefst veertien mannen binnen een seconde. De Zwitser Gino Caviezel was ietwat verrassend de snelste, maar de Sloveen Zan Kranjec (+0,06), de Noor Henrik Kristoffersen (+0,10) en de Fransman Alexis Pinturault (+0,15) zaten er bovenop. Ook de jonge Noor Lucas Braathen (+0,24) zat er lekker bij, net als de door Loïc Meillard (+0,28) en Marco Odermatt (+0,31) gevormde nieuwe Zwitserse generatie.

Met in run twee nog acht man te gaan stond Thibaut Favrot op de eerste plek, maar Leif Kristian Nestvold-Haugen dook er iets onderdoor. Odermatt was 0,99 seconden sneller dan de Noor en zag Meillard een halve seconde achter hem eindigen. Braathen was lekker op dreef en de Noor hield 0,05 seconden over, waarmee een plek in de top-5 in elk geval een feit was - een top-4 zelfs nadat Pinturault een kleine halve seconde achter hem eindigde.

Ook Kristoffersen haalde het niet en met 0,56 seconden achterstand kwam hij buiten het podium, dat Braathen juist voor het eerst ging halen. Kranjec leverde fors in en tuimelde ook het podium af, waarna alleen Caviezel nog boven stond. De Zwitser redde het echter ook niet en dus pakte de jonge Braathen niet alleen zijn eerste podium, maar gelijk zijn allereerste World Cup-zege. Odermatt werd zo op 0,05 seconden tweede, Caviezel pakte wel een podiumplek.

De Nederlander Maarten Meiners eindigde als 51e, de jonge Sam Maes deed het met een 21e plek uitstekend namens de Belgen.