Onderzoek TU Delft: 'mondkapjes schijnveiligheid'

Consumentenprogramma Kassa liet een team wetenschappers van de TU Delft zeven mondkapjes testen om te zien of zij virusdeeltjes tegen zouden houden. Een medisch masker, waarvan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport eigenlijk niet wil dat consumenten het kopen, kwam als beste uit de test, de rest faalde genadeloos.

De TU Delft heeft tijdens de coronacrisis hard gewerkt aan een testmethode voor mondkapjes waarbij ze een kunststof hoofd waterdamp laten uitademen op normale ademsnelheid. Hiermee wordt onder andere doorlaatbaarheid, maar ook pasvorm van de meest verkochte mondmaskers getest.

Het onderzoek laat zien dat veel maskers lekkage vertonen bij de neus, wangen en kin. Sommige maskers laten ook gewoon waterdamp door. Waterdamp, of aerosolen, wordt algemeen gezien als bron van besmettingen, omdat het coronavirus zich laat meenemen door aerosolen.

Volgens wetenschapper Philomena Bluyssen bieden veel mondmaskers schijnveiligheid en hebben ze hoogstens nut bij niezen of hoesten. De test gaat binnenkort uitgebreid worden met echte proefpersonen.

Het masker gemaakt van een oud laken, gemaakt op basis van een patroon dat op de site van de overheid, komt reteslecht uit de test. De overheid heeft naar aanleiding van deze test dan ook maar besloten het patroon van de site te halen. Alleen het medische KN95 masker werd als 'goed' getest, maar deze worden de Nederlanders afgeraden om te kopen.

Reactie ministerie
Het ministerie en de Rijksvoorlichtingsdienst hebben inmiddels gereageerd op de resultaten van het onderzoek. "Het kabinet volgt het OMT in haar advies wat erop neerkomt dat het dragen van een mondkapje niet dé oplossing is tegen de verspreiding van het virus. Het allerbeste is om anderhalve meter afstand te houden, hygiëne te betrachten, bij klachten thuis te blijven en je te laten testen. Het dragen van een mondkapje is wél een aanvullend middel om het risico dat blijft bestaan af te dekken. Nu de epidemie oplaait, helpen alle kleine beetjes - zeker op plekken waar het moeilijk is de anderhalve meter afstand te houden."

Het Nederlands Normalisatie Instituut is intussen bezig een Nederlands keurmerk voor mondkapjes te ontwikkelen, waardoor consumenten weten wanneer een product een goed mondkapje is.

Milieu
Wereldwijd worden er sinds de coronacrisis iedere maand 129 miljard mondkapjes gebruikt. Een groot deel hiervan zijn de door dit onderzoek nutteloze wegwerpmondkapjes waarvan vele dan ook in het milieu terecht komen. Volgens de activistische milieubeweging Greenpeace is de impact hiervan op het milieu enorm groot.