Zilver voor Terpstra op EK mountainbike, Vader buiten top tien na materiaalpech

Een week na de wereldtitel voor Pauline Ferrand-Prévot is de mountainbikester ook Europees kampioen geworden. In het Zwitserse Monteceneri pakte de Française ook het goud bij de vrouwen. Het zilver ging naar de Nederlandse Anne Terpstra.

Net zoals bij het WK van afgelopen rekende Pauline Ferrand-Prévot al in de eerste ronde af met haar concurrentes. De 29-jarige Française pakte daarmee haar eerste Europese titel nadat ze twee wereldtitels achter haar naam heeft staan.

Voor Anne Terpstra verliep het EK beter dan het WK. Vorige week moest de Nederlandse na ademhalingsproblemen opgeven, maar in Zwitserland was Terpstra duidelijk de sterkste na Ferrand-Prévot.
Yana Belomoina maakte het podium vol in Monteceneri.

Bij de mannen veroverde Nino Schurter voor eigen publiek de Europese titel. De ervaren Zwitser loste in de zevende en laatste ronde de Fransman Titouan Carod, die vorige week brons had veroverd op het WK. Mathias Flückiger maakte het podium compleet.

Schurter kende tot vandaag een matig jaar. De achtvoudig wereldkampioen kwam vorige week op het WK niet verder dan een negende plaats op ruim twee minuten van de winnaar, maar dit keer had de 34-jarige Zwitser wel de goede benen en maakte zijn erelijst compleet met zijn eerste Europese titel nadat hij eerder al wereldkampioen en olympisch kampioen werd.

Voor Milan Vader draaide het EK op een teleurstelling uit. De Nederlander wist vorig jaar nog verrassend het brons te pakken op het EK, en kende dit jaar een goed jaar en was een van de kanshebbers op een medaille. ]Vader kon echter nooit de verwachtingen waarmaken, doordat de Nederlander vroeg in de wedstrijd materiaalpech kende en daarbij veel tijd verloor. Vader werd uiteindelijk dertiende.