Oegandese tiener wereldkampioen halve marathon

Atleet Jacob Kiplimo heeft in het Poolse Gdynia de wereldtitel op de halve marathon veroverd. De pas 19-jarige Oegandees liep de concurrentie met name met een geweldig slotstuk kapot.

Het tempo lag aanvankelijk niet bijzonder hoog en na een eerste tien kilometer in 28:23 minuten liepen er nog meer dan tien man in de kopgroep. Na vijftien kilometer (42:17) was dat niet anders, maar vervolgens begon het tempo toch steeds meer omhoog te gaan.

Binnen no-time waren er nog maar vier man over: Kiplimo, zijn landgenoot en kersvers wereldrecordhouder op de vijf en tien kilometer Joshua Cheptegei, de Keniaan Kibiwott Kandie en de Ethiopiër Ademework Walelegn. Die moest vervolgens lossen en verrassend genoeg moest ook Cheptegei afhaken.

Kiplimo leek zich los te lopen, maar werd toch weer bijgehaald door Kandie, sinds vorige maand de op vier na snelste man ooit. Kiplimo gooide het tempo nog eens omhoog, liep zijn vierde vijf kilometer in 13:37 en in de slotmeters sprintte hij Kandie eruit. De jongeling won in 58:49, een dik nationaal record, voor Kandie (58:54) en Walelegn (59:08).

Kiplimo heeft al een fraai palmares bij elkaar gelopen. Bij de junioren pakte hij op de tien kilometer brons (2016) en zilver (2018) op het WK, terwijl hij in 2017 wereldkampioen veldlopen bij de junoren werd. Vorig jaar pakte hij in die discipline achter Cheptegei het zilver bij de senioren.

Bij de vrouwen vielen in de slotfase twee favorieten weg: de Ethiopische wereldrecordhoudster Ababel Yeshaneh en de Keniaanse nummer drie aller tijden Joyciline Jepkosgei kwamen met elkaar in aanraking en zagen hun medekoplopers uit het zicht verdwijnen.

Voorin streden drie dames om de titel: de Keniaanse Peres Jepchirchir, de Duitse Melat Kejeta en de Ethiopische Yalemzerf Yehualaw. Dat zorgde voor een fraaie ontknoping, waarin Jepchirchir in de sprint de sterkste bleek en won in 1:05.16 uur, de snelste tijd ooit gelopen in een race met alleen vrouwen. Kejeta pakte op twee tellen zilver, voor Yehualaw.