'Beul van Parijs' had net verblijfsvergunning

Abdoulakh A. is niet meer. De 18-jarige moordenaar van Samuel Paty werd vrijdag doodgeschoten nadat hij een leraar het hoofd had afgesneden, foto's van het hoofd en lijk deelde op sociale media en daarna omstanders bedreigde met een mes. De Parijse politie maakte daar met een aantal kogels direct korte metten mee.


Bloemenzee bij de school van de afgeslachte docent (Foto: Siegfried Modola/Getty Images)

A. is van Tsjetsjeense afkomst, maar is geboren in de Russische hoofdstad Moskou. In maart kreeg deze 'vluchteling' van de Franse staat zijn verblijfsvergunning en werd hem in Frankrijk een veilig oord gegund, ironisch genoeg het land waar de guillotine is uitgevonden.

De enige misdaad waar de 47-jarige Paty overigens schuldig aan was, was het bespreken en tonen van karikaturen van ene Mohammed, profeet van de Religie van Vrede, tijdens een les over vrijheid van meningsuiting nota bene. A. kende de leraar niet en moest zelfs aan leerlingen vragen wie toch die vermaledijde leraar was, waarvan hij later het hoofd zou afsnijden.

Eerder in oktober had Paty al eens ruzie gehad met ouders van kinderen uit zijn klas, moslims, die de beste kerel confronteerde met zijn godslasterlijke lesmateriaal. 'Dat dit kan in het vrije Westen, spotprenten van de profeet laten zien'. De ouders van één leerling durfden zelfs een klacht bij de politie in te dienen.

Lees ook: 'Geschiedenisleraar vermoord na tonen spotprent Mohammed'

Een andere ouder zei dat Paty zich bewust was dat sommigen volslagen ongenuanceerd zouden kunnen reageren. "Verlaat de klas, ik wil jullie gevoelens niet kwetsen", zou hij volgens haar tijdens de betreffende les tegen moslimkinderen gezegd hebben, zodat zij Westerse vrijheden, zoals bijvoorbeeld het accepteren van verschil in opvattingen, niet hoefden te ondergaan.

Negen aanhoudingen
Vrijdag werden direct al vier mensen aangehouden, de usual suspects in zo'n onderzoek; twee broers en de grootouders van de verdachte. Zaterdag kwamen daar nog eens vijf aanhoudingen bij, waaronder ouders van een leerling. 

Het kabinet van president Emmanual Macron kondigde zaterdag een nationaal eerbetoon aan ter ere van Paty. Dat vindt zondagmiddag om 15.00 uur plaats op Place de la République in Parijs.

"We zullen onze steun betuigen aan alle leraren in Frankrijk, onze gehechtheid aan de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van onderwijs, die de kern vormen van de scholing in onze Republiek en die wordt aangevallen door islamitisch terrorisme", aldus de loco-burgermeester van Parijs.

"Een burger is vermoord omdat hij leraar was en vrijheid van meningsuiting doceerde”, aldus de Franse president tijdens zijn bezoek aan de school waar de docent werkzaam was.