Acht nieuwe spelers voor Suriname, geen toestemming voor Leerdam en Donk

Suriname mag van de FIFA acht nieuwe spelers toevoegen aan de selectie van het nationale elftal. De wereldvoetbalbond stond 'de overstap' van Kelvin Leerdam en Ryan Donk echter niet toe.

De Surinaamse voetbalbond droomt van een toekomstige deelname aan een WK en is al een tijdje bezig met het versterken van de selectie door het aantrekken van Nederlandse spelers met een Surinaamse achtergrond. Sinds vorig jaar kunnen die voetballers door een zogeheten sportpaspoort ook voor Suriname uitkomen.

De FIFA gaf vrijdag acht voetballers toestemming om voor Suriname uit te komen: Damil Dankerlui (FC Groningen), Ryan Koolwijk (Almere City FC), Dion Malone (NAC Breda), Ishan Kort (Almere City FC), Myenty Abena (Slovan Bratislava), Nigel Hasselbaink (zonder club), Tjaronn Chery (Maccabi Haifa) en Roland Alberg (Roda JC).

Bondscoach Dean Gorré wilde ook Kelvin Leerdam (Seattle Sounders FC) en Ryan Donk (Galatasaray) verwelkomen, maar van deze spelers is het verzoek om voor Suriname te mogen uitkomen door de FIFA afgewezen. Het is niet duidelijk waarom de spelers zijn afgewezen. De Surinaamse voetbalbond heeft de FIFA om uitleg gevraagd.

Ook Jaïro Riedewald, momenteel onder contract bij Crystal Palace, staat hoog op het verlanglijstje van de Surinaamse bond, die onlangs honderd jaar bestond.

Wil Suriname het WK in Qatar halen, dan moeten eerst zien af te rekenen met Canada, Bermuda, Kaaimaneilanden en Aruba. Alleen de groepswinnaar gaat naar de tweede ronde in het kwalificatietoernooi van de CONCACAF-zone.