NarvŠez soleert naar ritzege in twaalfde etappe Giro d'Italia

Jhonathan Narváez heeft de twaalfde etappe gewonnen van de Giro d'Italia. De Ecuadoriaan van team Ineos was de sterkste van een kopgroep en kwam na een heuvelachtige etappe in slecht weer solo aan. Het is voor Narváez zijn eerste ritwinst in een grote ronde.

De twaalfde was vooraf als een zware rit bestempeld en dat pakte ook zo uit. De rit was in totaal 205 kilometer lang en alleen de eerste en laatste twintig kilometer waren vlak, daarbij werd de etappe verreden in zeer slecht weer. Uiteindelijk kreeg een groep met daarbij Etienne van Empel de ruimte van het peloton. In totaal bestond de kopgroep uit dertien renners die de vrijheid van het peloton kreeg.

Dankzij NTT, de ploeg van Domenico Pozzovivo, werd er ook hard gereden in het peloton. De maximale voorsprong van de kopgroep was dertien minuten, maar nadat NTT zich op kop had gezet ging de voorsprong hard naar beneden en kwam het uitgedunde peloton op vier minuten, maar verder zou het peloton niet komen, waardoor de winnaar gezocht moest worden in de vroege kopgroep.

Op de flanken van de Madonna di Pugliano, op zestig kilometer van de streep, viel de kopgroep uit elkaar. De kopgroep was nog maar zeven man groot, maar voor Simon Clarke ging het nog niet snel genoeg en besloot in een lastige afdaling er alleen vandoor te gaan. De Australiër nam een voorsprong, maar op het laatste klim van de dag kwam Mark Padun samen met Jhonathan Narváez aansluiten en lieten Clarke direct achter zich.

Het leek tussen Padun en Narváez te gaan voor de etappezege, maar door een lekke band was de etappezege voor Padun opeens ver weg. De renner van Bahrain-Mclaren probeerde nog wel het gat naar Narváez dicht te rijden, maar zou nooit meer op het wiel van de Ecuadoriaan, waardoor hij zijn eerste zege in een grote ronde boekte.

Voor het algemeen klassement veranderde er niks en blijft João Almeida aan de leiding staan. De Portugees heeft 34 seconden voorsprong op Wilco Kelderman.