Duitsland: KSK-soldaat nog niet vrijgepleit van rechts-extremisme

De politieonderzoeken in de procedure tegen een  Kommando Spezialkrafte (KSK ) -soldaat uit Saksen (Duitsland), in wiens tuin illegale wapens en explosieven zijn gevonden, zijn afgerond. De zaak heeft verstrekkende gevolgen voor de Duitse speciale militaire eenheid.

Het komt niet vaak voor dat de politie met een graafmachine een woonwijk in gaat. Dit gebeurde in de maand mei in het kleine stadje Collm in Noord-Saksen. Het Sachsische Landeskriminalamt (LKA) groef een goed onderhouden tuin overhoop. De nationale recherche was op zoek naar meer verborgen wapens, nadat ze de dag ervoor al het nodige aan wapens hadden aangetroffen. In de bijbehorende eensgezinswoning woonde Philipp S., 45 jaar oud, sergeant majoor van het Duitse leger , lid van het KSK. Op 13 mei arresteerden de nationale recherche de elitesoldaat. Ze hadden verschillende dozen met wapenmaterieel in zijn tuin in Collm ontdekt. De dozen bevatten een in Polen gemaakte Kalashnikov, enkele duizenden stuks munitie en in totaal twee kilo explosieven.

Duits  militaire inlichtingendienst gaf de waarschuwing af
Der Militarische Abschirmdienst (MAD) heeft de Saksische politie in februari op de hoogte gesteld van de verdenkingen tegen Philipp S. MAD liet de politie weten dat er een vermoeden bestond dat de soldaat illegale wapenopslagplaatsen had aangelegd. Bovendien dat ze S. ervan verdachten een rechtsextremist te zijn.

De zaak zorgde voor veel opschudding en had verstrekkende gevolgen voor de KSK. Nadat de wapens in Collm waren aangetroffen, besloot minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) de gehele 2e compagnie van de KSK te ontbinden. In deze eenheid waren de afgelopen jaren te veel rechts-extremistische voorvallen geweest. De minister beloofde een "stalen bezem" door de Duitse krijgsmacht heen te halen om actie te ondernemen tegen extreemrechtse activiteiten - en gaf onmiddellijk het bevel tot hervorming van de KSK.

Politieonderzoek is beëindigd
Philipp S. zit nog steeds in hechtenis. Volgens informatie van de Duitse omroepen NDR en WDR is het politieonderzoek nu tot een einde gekomen. Philipp S. zal vermoedelijk worden aangeklaagd voor het illegaal bezit van wapens en explosieven. Het bevoegde parket in Dresden moet de komende weken beslissen of er een aanklacht wordt ingediend. 

De onderzoekers gaan er nu van uit dat S. de beschikking  had over wapenmaterieel, dat grotendeels van het Duitse leger afkomstig is. Er zijn geen aanwijzingen waarvoor de soldaat de wapens en de explosieven wilde gaan gebruiken. Volgens de rechercheurs is er ook geen bewijs van enig rechtextremistische terroristische bedoelingen. Zijn vermeende rechts-extremistische ideeën speelden dan ook maar een bijrol in het politieonderzoek. 

In het huis en de tuin van de elitesoldaat ontdekten de Saksische rechercheurs niet alleen de wapenkisten in verschillende ondergrondse schuilplaatsen, waaronder aanvalsgeweren, munitie en twee kilo van het zeer explosieve PETN, maar ook andere wapens en wapenonderdelen. Er werden onder meer de de huls van een afgeschoten bazooka, rook- en oefengranaten, een geluiddemper, mes en een telescopische wapenstok gevonden.

Uiterst rechtse media gevonden
Daarnaast werden verschillende boeken, notitieboekjes en ansichtkaarten met nazi-motieven in beslag genomen, zoals een SS-liedboek, vier nummers van het tijdschrift "Nation und Europa", veertien nummers van "Der Freiwillige", een tijdschrift voor voormalige leden van de Waffen-SS , en overhemden van Thor Steinar, een populair kledingmerk onder rechtsextremisten.

De rechercheurs hebben inmiddels verschillende gsm's en laptops van Philipp S. onderzocht en kwamen  chatberichten tegen die suggereren dat de KSK-soldaat  een extreemrechtse overtuiging heeft. De 45-jarige sergeant majoor zou in extreemrechts taalgebruik met andere elitesoldaten hebben gecommuniceerd en bijvoorbeeld de letter 's' werd verschillende keren vervangen door de SS-runen.

Volgens de MAD, is Philipp S. aanwezig geweest bij het afscheidsfeest voor KSK compagniescommandant Pascal D. op 27 april 2017 , die ook onder de aandacht ligt als gevolg van extreemrechtse activiteiten. Er wordt verteld dat er extreemrechtse rock is gespeeld op het genoemde afscheidsfeest, er zouden varkenskoppen zijn gegooid en Hitler-groeten zijn gebracht. Daaardoor is de verdenking dat Philipp S. rechts-extremistisch gedrag vertoonde , verder toegenomen.

Tot nu toe zijn er geen rechts-extremistische contacten ontdekt
Volgens de betrokken rechercheurs zijn er tot nu toe geen contacten van Philipp S. met het extreemrechtse circuit bewezen. Er is ook nog geen bewijs gevonden dat de soldaat enige hulp heeft gekregen van iemand buitenaf om zijn illegale wapenvoorraad bij elkaar te krijgen.

Er wordt echter nog steeds nadrukkelijk gezocht naar mogelijke handlangers binnen de krijgsmacht die munitie of explosieven hebben gestolen - of de diefstal hebben verdoezeld. Volgens de MAD zouden er aanwijzingen zijn dat de gevonden explosieven in 2015 mogelijk zijn gestolen tijdens een oefening met explosieven. In de registratie van explosieven die na elk gebruik worden bijgewerkt had een afwijking opgemerkt moeten worden.

Bij het uitlezen van de mobiele telefoon van Philipp S. vonden de onderzoekers een verbinding met de rechtse preppergroep "Nordkreuz" - maar deze verbindingen zouden alleen indirect zijn geweest. De telefoonnummers van twee politieagenten en de exploitant van een schietbaan in Mecklenburg-Vorpommern werden gevonden in de contactenlijst van de mobiele telefoon en in gedeelde chatgroepen. Alle drie de mensen zouden contact hebben gehad met Marco G., ex-politieagent en oprichter van "Nordkreuz" , die veroordeeld is voor het illegaat bezit van  wapens en oorlogstuig.

Openstaande vragen
Ongeacht de komende aanklacht tegen Philipp S. door het parket in Dresden, zijn de MAD en de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (Bundesamt fur Verfassungsschutz- BfV) nog steeds bezig om helder te krijgen wat er allemaal meespeelt in deze zaak en wie er mogelijk bij betrokken zijn.

De MAD is in deze kwestie al twee keer eerder in verlegenheid gebracht: eerst was er zware kritiek omdat de MAD de binnenlandse inlichtingendienst niet had geïnformeerd over de aanstaande huiszoekingen en de daarop volgende arrestatie van Philipp S. in Collm. Vervolgens moest de MAD toegeven dat een van haar eigen medewerkers waarschijnlijk dienstgeheimen - namelijk informatie over de interne onderzoeken naar Philipp S. - aan andere KSK-leden had onthuld. Twee van deze soldaten worden door de MAD inmiddels gezien als mogelijke aanhangers van rechts-extremisme.

De avond voor zijn arrestatie, zo bleek uit de analyse van gegevens op laptop, tablet en gsm, zou Philipp S. op internet hebben gezocht naar welke rechts-extremistische symbolen strafbaar zijn. Waarom hij ernaar zocht, kan alleen door Philipp S. zelf worden beantwoord. Maar tot nu toe zwijgt hij.