Mountainbikers strijden in blubber en drab om wereldtitels downhill

In het Oostenrijkse Leogang is het wereldkampioenschap mountainbiken zondag afgerond met de downhillwedstrijden. Dat was nog een hele opgave, want voorafgaand aan de wedstrijden had het fors geregend en dat was te merken aan het parcours.

Bovenin sneeuwde het zelfs een beetje, maar dat was niet echt een probleem, de uitdaging zat vooral in het middelste deel. Daar was de route nauwelijks begaanbaar: dikke lagen modder zorgden ervoor dat bijna iedereen wel een keer onderuit ging, en als je dan ging zat er gelijk zoveel modder overal op de fiets, dat er regelmatig geen enkele beweging in de wielen te krijgen was.

Vrouwen
De vrouwen openden het bal en dat was niet makkelijk. Wereldkampioene Myriam Nicole ging de derrie in, maar noteerde zowaar een acceptabele tijd en hield vrij lang stand. De Britse Tahnee Seagrave was op het snelle bovenste stuk sneller dan Nicole, maar ging onderuit in de modder en gleed een stuk van het parcours af, waardoor ze een minuut verloor.

De Zwitserse Camille Balanche kwam er juist opmerkelijk goed door en dook drie tellen onder Nicole's tijd door. De Française Marine Cabirou was bovenin de snelste, maar ging onderuit op de stenen. Ze haalde haar achterstand in...en ging in de drek nog eens onderuit, einde verhaal en ze werd negende.

De Australische Tracey Hannah was de laatste en zij was bovenin de snelste, maar halverwege kon ze in de Oostenrijkse drab niks anders doen dan even afstappen. Dat kostte veel tijd en zo werd Balanche verrassend wereldkampioene, voor Nicole en de Sloveense Monika Hrastnik, die op zeventien seconden eindigde.

Mannen
Bij de mannen zagen we een vergelijkbaar verhaal, hier was het de Brit Reece Wilson die als eerste een echt degelijke run neer kon zetten. De Franse topper Remi Thirion en de Canadees Mark Wallace reden geweldig, maar kwamen toch een paar seconden tekort op de Brit. De Nieuw-Zeelander Brook MacDonald viel hard op zijn schouder, thuisfavoriet David Trummer stuntte door op drie seconden van Wilson plek twee in te nemen.

Met Loris Vergier had Frankrijk nog een favoriet, maar hij leverde teveel tijd in op het derriegedeelte. De Zuid-Afrikaanse grootheid Greg Minnaar begon sterk, maar gleed onderuit. Danny Hart won in 2011 met een legendarische run in het natte Champery de wereldtitel, maar dat zat er nu niet in en hij bleef steken op plek dertien.

De Australiër Troy Brosnan dan: hij begon rap, maar bij het induiken van het bos maakte ook hij kennis met de bagger aldaar - hij werd achtste. Loïc Bruni was de allerlaatste en hield de schade bovenin beperkt, maar in de blubber kwam hij helemaal vast te zitten - hij werd slechts 62e.

De winst ging zo bijzonder verrassend naar Wilson, voor Trummer en Thirion. Tristan Botteram eindigde namens Nederland op een dikke halve minuut als 38e.