Vluchter Dowsett wint achtste etappe in Ronde van Italië

De achtste etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Alex Dowsett. De 32-jarige Brit van Israel Start-Up Nation was de slimste van een kopgroep van een kopgroep van zes. Het peloton deed het rustig aan en kwam pas een klein kwartier na Dowsett over de finish.

Na ongeveer dertig kilometer wisten zes renners weg te rijden uit het peloton en al snel werd duidelijk dat Simone Ravanelli (Androni Giocatolli-Sidermec), Joey Rosskopf (CCC), Alex Dowsett en Matthias Brändle (beiden Israel Start-Up Nation), Matthew Holmes (Lotto Soudal) en Salvatore Puccio (INEOS Grenadiers) voor de dagzege gingen strijden. De voorsprong liep al snel op naar de tien minutuen.

Het peloton deed het rustig aan, al was er even opwinding nadat Trek-Segafredo in de afdaling zich op kop had gezet van het peloton. Juist op dat moment kreeg Jakob Fuglsang mechanische problemen en moest hij samen met zijn team Astana in de achtervolging. Het leek even spannend te worden voor Fuglsang, maar al snel besliste Trek-Segafredo om niet door te zetten en kon Fuglsang makkelijk terug komen. Daarna was het voor het peloton het moment om het rustig aan te doen.

In de kopgroep was het wachten op de korte, explosieve helling naar La Chiesuola, met stukken tot 17%. Daar leken Puccio, Holmes en Rosskopf de betere renners tijdens de eerste passage. Dowsett moest lossen, maar kwam samen met Brändle en die andere vluchter, Ravanelli, weer aansluiten.

Na een versnelling van Brändle ging zijn ploeggenoot Dowsett aan. Niemand reageerde op de Brit en de renner van de Israel Start-Up Nation pakte een kleine minuut op de vijf achtervolgers. Met nog één keer de La Chiesuola Puccio, probeerden Holmes en Rosskopf uit het drietal nog om het gat dicht te krijgen, maar ze kwam slechts tot op 25 seconden. Daarna kon Dowsett op de vlakke wegen weer verder uitlopen en zijn tweede zege pakken in de Giro d'Italia. Eerder in 2013 wist hij al eens een tijdrit in de Ronde van Italië te winnen.