The Shining komt opnieuw in de bioscoop

Eind oktober is het veertig jaar geleden dat Stanley Kubricks verfilming van Stephen Kings The Shining verscheen. Om dit te vieren brengt Warner Bros. de film opnieuw in bioscopen, in een extended edition.

De film geldt al jaren als één van de populairste horrorfilms ooit gemaakt: een man neemt een winterbaantje om op een groot hotel, dat alleen in de warme maanden geopend is, te passen. Hij neemt zijn vrouw en kind mee en denkt alle rust te hebben om aan zijn boek te werken, totdat blijkt dat het hotel een vreemde invloed op hem heeft. Hij verandert langzaam in een maniak die het leven van zijn gezin bedreigt. De film is zowel een psychologische thriller als een 'haunted house'-horrorfilm, die destijds door King werd afgekeurd omdat Kubrick niet de essentie van zijn boek wist te vangen in de verfilming.

De versie die vanaf eind deze maand te zien is bestreft de oorspronkelijke 'extended edition' die Kubrick maakte maar nooit in Nederland is vertoond. De extended versie duurt 144 minuten, terwijl de versie die altijd in Nederland is vertoond en op home video beschikbaar is geweest altijd de 119 minuten durende theaterversie was. De film is in 4k gerestaureerd en ging in deze versie vorig jaar in première op het filmfestival in Cannes.

The Shining draait vanaf 29 oktober in 75 bioscopen in Nederland. De kaartverkoop is inmiddels gestart.