Rob Bauer nieuwe voorzitter NAVO-Militair Comité

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)Luitenant-admiraal Rob Bauer is verkozen tot de nieuwe voorzitter van het NAVO-Militair Comité. Het comité maakte vanmiddag bekend de voorkeur te geven aan Nederlands Commandant der Strijdkrachten (CDS) boven zijn Poolse ambtgenoot, generaal Rajmund Andrzejczak.

Nu de keuze op Bauer is gevallen, gaat hij zich inzetten voor de 3,2 miljoen militairen van het bondgenootschap. Wat hem betreft is de belangrijkste taak van het NAVO-Militair Comité om ervoor te zorgen dat de geüniformeerde mannen en vrouwen goed zijn uitgerust voor hun essentiële taak: het beschermen van het bondgenootschap.

Samen sterker
“Ik vind het een enorme eer dat ik ben gekozen. Ik ga deze uitdaging graag aan op dit belangrijke moment voor de NAVO. Het zijn tijden van politieke machtsverschuivingen en complexe bedreigingen en veiligheidsuitdagingen. Die vragen om een eensgezinde alliantie. Om de fundamentele overtuiging dat je samen sterker staat. Samen eenheid tonen en de bereidheid tot verdediging. Samen de NAVO versterken door te zorgen voor reactievermogen, paraatheid en capaciteit”, aldus de CDS, die zijn functie voor de zomer van 2021 overdraagt om voor de NAVO aan de slag te gaan.

Uit volle overtuiging gaat Bauer zich dan ook hardmaken voor meer Europese verantwoordelijkheid. “Allianties maken het verschil tussen succes en falen, tussen chaos en rust en tussen conflict en stabiliteit. Allianties gaan over vertrouwen en compromissen. Geven en nemen, mét een eerlijke verdeling van de lusten de lasten.”

Eerlijke en constructieve adviezen
Bauer staat bekend om zijn eerlijke en constructieve militaire adviezen. Volgens hem is dat de enige manier om politieke wensen militair haalbaar te maken. Als voorzitter gaat Bauer daarin een belangrijke rol spelen. Het comité vormt namelijk de schakel tussen het politieke besluitvormingsproces en de militaire structuur van de NAVO.

De beste leiders luisteren
Zijn stijl van leidinggeven kan daarbij een positieve rol spelen. Die is transparant, to the point, met functionele humor en resultaatgericht. Hij communiceert duidelijk en legt verantwoordelijkheden op de juiste plek. Bauer beseft ook dat de beste leiders goed luisteren. Een onmisbare kwaliteit om noord, zuid, oost, west, groot en klein bij elkaar te kunnen brengen.