COVID-19-besmettingen op marineschepen

Aan boord van Zr. Ms. Rotterdam en Zr. Ms. Johan de Witt zijn respectievelijk 1 en 2 militairen positief getest op COVID-19. Beide schepen nemen deel aan NAVO-oefening Dynamic Mariner op de Middellandse Zee, die vandaag volgens planning eindigt.

De besmette militairen waren al geïsoleerd van de bemanning, omdat zij milde klachten hadden. Het 3-tal, dat het goed maakt, gaat met een medische vlucht naar Nederland. Het thuisfront van alle militairen is geïnformeerd. De schepen vertrekken na een korte logistieke stop richting thuishaven Den Helder.

Ook in Den Helder zijn 5 bemanningsleden positief getest nadat zij aan boord van Zr. Ms. Karel Doorman (4) en Zr. Ms. Van Speijk (1) milde klachten kregen. Op alle 4 de schepen wordt contactonderzoek gedaan en waar nodig gaan militairen in isolatie.

Maatregelen
Defensie draagt bij aan de vitale processen van Nederland en de taken staan niet stil tijdens de coronacrisis. Daarom moeten operaties en belangrijke oefeningen zoveel mogelijk doorgaan. De marine neemt maatregelen om besmettingen aan boord zoveel mogelijk te voorkomen. Zo gaan militairen eerst in thuisquarantaine voordat ze naar zee gaan. Ook worden ze, net als alle Nederlanders, opgeroepen om thuis te blijven bij klachten. Desondanks valt het risico niet volledig uit te sluiten. Defensie blijft kritisch kijken of de huidige maatregelen voldoende zijn.

Dynamic Mariner
Aan Dynamic Mariner deden 5.000 militairen, 37 vliegtuigen en 31 schepen mee. Voor de marine was het een belangrijke oefening. Nederland geeft dit jaar namelijk leiding aan een amfibische taakgroep van de NAVO. Die is snel inzetbaar voor operaties op de grens van land en water.

Mariniers voeren een amfibische actie uit tijdens Dynamic Mariner (Afbeelding: Defensie)
Mariniers voeren een amfibische actie uit tijdens Dynamic Mariner (Afbeelding: Defensie)

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!