Caicedo wint derde etappe Giro, favorieten Thomas en Yates verliezen veel tijd

Jonathan Caicedo heeft de derde etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Ecuadoriaan kwam op de Etna solo over de finish. Geraint Thomas en Simon Yates verloren veel tijd. Beide Britten konden de groep met klassementsrenners niet volgen. Wilco Kelderman was met een vierde plaats de beste Nederlander.

Thomas kwam tijdens de neutralisatie voor de officiële start van de etappe ten val. Door de fysieke problemen als gevolg van de val kwam de renner van INEOS-Grenadiers nog voor de beklimming van de Etna in de problemen. Uiteindelijk verloor de topfavoriet voor de eindzege twaalf minuten. Ook zijn landgenoot Yates verloor minuten. De Brit moest op de beklimming van de Etna lossen en finishte op ruim vier minuten.

Winnaar Caicedo was als enige overgebleven uit een kopgroep van acht renners. De renner van EF Pro Cycling miste op een haar na ook de roze trui, die trui is voor João Almeida. De Portugees heeft minder dan een seconde voorsprong op Caicedo.

Op ruim twintig seconden finishte Giovanni Visconti als tweede, enkele seconden daarachter de jonge Belg Harm Vanhoucke.

Wilco Kelderman deed goede zaken voor het klassement. De renner van Team Sunweb was tijdens de slotklim gedemarreerd uit de groep met favorieten. Steven Kruijswijk maakte lange tijd deel uit van die groep maar moest in de laatste honderden meters enkele seconden toegeven.