Weer World Cup-podium mountainbikers Vader en Terpstra, Braziliaanse geschiedenis

In het Tsjechische Nove Mesto is het World Cup-seizoen voor de mountainbikers op de cross-country alweer afgesloten. Eerder in de week werden er een shorttrackwedstrijd en een reguliere wedstrijd gehouden, na de tweede shorttrack van vrijdag volgde zondag de tweede reguliere koers.

Vrouwen
In de eerste ronde reed Pauline Ferrand-Prévot al weg bij de rest, Anne Terpstra reed in haar eentje tussen de leidster en een groepje van drie jongelingen in: Loana Lecomte (Frankrijk), Laura Stigger (Oostenrijk) en Evie Richards (Groot-Brittannië), waarbij Lecomte in de tweede ronde weg begon te rijden van de andere twee.

De derde van vijf ronden was er een waar Terpstra op stoom begon te komen: ze maakte zeven seconden goed op Ferrand-Prévot, terwijl Lecomte nog altijd solo op de derde plek reed, 25 tellen voor Stigger en de Australische Rebecca McConnell. Terpstra kwam in de voorlaatste ronde nog weer dichter in de buurt, Lecomte bleef eenzaam op plek drie rijden.

In de vijfde en laatste ronde kwam Ferrand-Prévot's zege geen moment meer in gevaar en dus gaat de Française in topvorm naar het Oostenrijkse Leogang, waar komende week het WK gereden wordt. Terpstra eindigde een solide race als tweede, net als bij de eerste World Cup eerder in de week, Lecomte - eerder in de week goed voor haar allereerste zege - finishte als derde. Anne Tauber werd 29e, Sophie von Berswordt 49e.

Mannen
De Braziliaan Luiz Cocucci voerde het veld verrassend aan na de startronde, maar kort daarop liep zijn ketting eraf en dus was hij gezien. Tien man reden zich in de eerste twee volle ronden los van de rest, waaronder de Braziliaan Henrique Avancini, de Zwitserse wereldkampioen Nino Schurter en de Nederlands kampioen Milan Vader.

De vierde ronde zorgde voor een aanval van Schurter en Victor Koretzky, waarbij alleen Koretzky's teamgenoot Vader echt kon volgen - Avancini sloot kort daarop ook aan. Vader zag er alsmaar sterker uit en in de vijfde ronde nam hij regelmatig het initiatief, terwijl een paar man van achteren weer terug begonnen te keren.

Schurter en Avancini reden in de voorlaatste ronde voorop, maar met een kopgroep van acht man dook men de slotronde in. Op de laatste grote klim werd Koretzky gelost door een nieuwe aanval van Schurter, Vader moest alle zeilen bijzetten om in het wiel van de Zwitser en Avancini te blijven, wat na de pittige klim toch weer lukte.

Vader was de volgende die een aanval plaatste, dit keer kreeg Avancini het zwaar, maar ook de Braziliaan knokte zich terug en gelijk daarna sloten Koretzky én Stephane Tempier weer aan. Avancini zette in de sprint als eerste aan en reed iedereen op een hoop, de eerste Braziliaanse World Cup-zege ooit in de reguliere cross-country. Vader hield Schurter van zich af en werd keurig tweede.