Ulissi pakt tweede etappe Giro, Vlasov stapt af

Diego Ulissi heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaanse renner van UAE-Team Emirates was na een kleine 150 kilometer de beste in Agrigento.

Een groepje met onder meer de voor Vini Zabù rijdende Nederlander Etienne van Empel en de Belg Thomas de Gendt ging er vroeg vandoor en volgde het standaard riedeltje in een dergelijke etappe, waarbij de laatste vluchter met een kleine tien kilometer te gaan gepakt werd.

Halverwege het pittige slotklimmetje opende Valerio Conti, Ulissi's vaste luitenant, de aanval. Van Empel's ploeggenoot Luca Wackermann ging er overheen en kreeg Ulissi, de Deen Mikkel Honoré en niemand minder dan Giro-debutant Peter Sagan achter zich aan.

Wackermann kon het niet bijbenen en waar Sagan op papier de snelste sprinter leek, waren zijn benen leeg: Ulissi was niet te kloppen en pakte alweer zijn zevende winst in een Giro-etappe, voor Sagan en Honoré. Filippo Ganna behield de roze trui.

Er viel wel een grote naam weg wat betreft de strijd om de podiumplekken in het algemeen klassement: Aleksander Vlasov stapte gedurende de etappe af. De jonge Rus, misschien wel dé verrassing van 2020, is ziek en daarmee is Astana na de zaterdag gevallen Miguel Angel Lopez alweer een grote man kwijt.