World Superbikes-titel nog niet beslist na nat weekeinde, podium Van der Mark

Op het natte Franse circuit van Magny-Cours is het voorlaatste raceweekeinde van het door de COVID-19-pandemie overhoop gegooide World Superbikes-seizoen verreden. Er stonden weer drie races op het programma en vooraf was duidelijk dat de wereldtitel mogelijk al vergeven werd.

Race één
In de zeikende regen stond Eugene Laverty op de BMW voor het eerst in lange tijd weer op poleposition en met Tom Sykes stond er zowaar nóg een BMW naast, gevolgd door wereldkampioen Jonathan Rea op de Kawasaki en diens teamgenoot Alex Lowes met de verrassende Garrett Gerloff en Michael van der Mark op de Yamaha's op de tweede rij.

Het BMW-feestje vooraan duurde ongeveer een halve bocht: Sykes ging onderuit en nam Laverty mee, de vlag in München kon weer binnengehaald worden. Rea nam de leiding, Lowes schoof aan en Van der Mark en Gerloff volgden, hoewel de Nederlander zijn positie al snel verloor aan thuisrijder Loris Baz - nog een Yamaha.

BMW-bowling bij de start

Gerloff en Baz namen Lowes te grazen, Baz schoof vervolgens door naar plek twee en opende zelfs even de aanval op Rea, die het zwaar had. Gerloff reed sterk op de derde plek, maar na een dikke handvol ronden werd de Amerikaan hardhandig van zijn machine gegooid. Van der Mark reed ondertussen op plek vier, tot hij met zeven ronden te gaan onderuit schoof.

Baz bleef lang aanhaken bij Rea, maar moest de wereldkampioen uiteindelijk toch laten gaan. Rea won, Baz kwam met een schoolslagbeweging over de finish als tweede en Lowes werd derde, voor Chaz Davies, Scott Redding en Toprak Razgatlioglu, terwijl Leon Haslam een top-6 finish in de laatste ronde stevig in het grind zag eindigen.

Haslam wordt eraf gegooid in race één

Superpolerace
Met dezelfde startgrid en nog altijd in de regen ging de zondag van start, waarbij de BMW's nu wél overeind bleven. Rea greep wederom de leiding, teamgenoot Lowes volgde en Van der Mark zat al op plek drie, voor Gerloff, Sykes en Redding. Zo ging het ronde na ronde verder, waarbij Laverty ver naar achteren zakte en Sykes zelfs uitviel.

Rea en Lowes reden hun rondjes op de eerste twee plekken, Van der Mark kreeg in de slotronde bezoek van de prima naar voren gekomen Redding. De Brit kon hem behoorlijk bedreigen, maar de Nederlander hield stand en dus pakte Van der Mark een prima podiumplek én een startplek op de eerste rij voor de tweede reguliere race.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startopstelling werd het groen gezwaaid voor de race waarin Rea zijn wereldtitel kon verlengen: een podiumfinish was in elk geval genoeg, hij wilde het uiteraard doen met zijn 100e World Superbikes-zege. Rea en Lowes behielden hun eerste twee plekken, Van der Mark viel bij de start terug achter Redding en Michael Ruben Rinaldi.

Lowes begon al snel terug te vallen, Redding, Rinaldi en ook Baz kwamen er voorbij, gevolgd door Davies, en Redding stoomde zelfs voorbij Rea naar de leiding. Het werd ondertussen eindelijk wat droger op het Franse asfalt, waar Baz langzaam in de buurt van Rea begon te komen, nadat de Fransman weg was gereden bij Davies en Rinaldi.

Gerloff ging ook onderuit in race één

Baz reed met tien ronden te gaan langs Rea, die een gat van bijna twee seconden naar Davies had - een positie die hij, met Redding op kop, wel moest verdedigen om de titel te pakken. Van der Mark ging ondertussen voorbij Rinaldi naar plek vijf, maar het gat naar Davies was wel erg fors en dus leek er niet nog meer in te zitten voor de Nederlander.

Rea verloor ook zijn derde plek, want Davies zette zijn Ducati binnendoor langszij. De Noord-Ier bleef wel aanhaken, maar kon hem niet terugpakken en met Redding als winnaar gaat het circus over twee weken naar Estoril met - mathematisch gezien - Rea én Redding nog als kanshebbers op de titel. Baz finishte als tweede, voor Davies, Rea en Van der Mark.