Fenomenaal boksgevecht eindigt met loeiharde knockout

In het MGM Grand Conference Center in Las Vegas stond zaterdagavond niet een geweldig uitgebreid boksprogramma op de kaarten, maar één gevecht stak er wel ruim bovenuit: Jose Zepeda (32-2, 25 KO's) tegen Ivan Baranchyk (20-1, 13 KO's), met als inzet de WBC Silver-titel in het lichtweltergewicht (-63,5kg).

Baranchyk won de IBF-wereldtitel in 2018, maar verloor die in mei vorig jaar aan Josh Taylor. Zepeda vocht in februari vorig jaar om de WBC-wereldtitel tegen José Ramirez, maar leed een nederlaag, nadat hij in juli 2015 ook al de strijd om de WBO-wereldtitel in het lichtgewicht verloor van Terry Flanagan.

De twee zijn dus beiden op de weg terug richting een titelstrijd en dat lieten ze blijken ook. Vanaf het begin klapten de twee er goed op, wat er binnen twee minuten al voor zorgde dat Zepeda - nadat hij half naar de grond ging - een tot tien tellende scheidsrechter tegenover zich had. Dat was een minuutje later nog eens het geval, Baranchyk had de touwtjes stevig in handen.

Na een minuut in ronde twee werkte Zepeda Baranchyk met een linkerhoek naar de grond, maar de Wit-Rus sloeg nagenoeg direct terug met een derde knockdown. De twee gooiden ook in de derde ronde álles eruit en na een goede minuut was het Baranchyk die over de grond rolde: we zaten inmiddels aan vijf knockdowns en er waren pas drie ronden gevochten.

Een joekel van een linker op de kin van Baranchyk bracht het evenwicht aan het eind van de vierde ronde uit de Wit-Rus, maar terug in de wedstrijd: beiden stonden op drie knockdowns. In de vijfde ronde werd het er bepaald niet minder op en met een dikke halve minuut te gaan ramde Baranchyk zijn opponent hard in de hoek van de ring: weer moest de scheidsrechter tellen.

Zepeda kon nog altijd door, wachtte heel even af en amper tien tellen na zelf neergegaan te zijn haalde hij verschroeiend uit met links: nog voor hij het canvas raakte was het licht uit bij Baranchyk, die minutenlang behandeld werd alvorens hij - met wat hulp - grotendeels op eigen kracht kon gaan zitten en vervolgens richting ambulance kon wandelen.

Daarmee eindigde het gevecht dat weliswaar niet om een wereldtitel ging, maar met acht knockdowns in vijf ronden en een algehele topkwaliteit werd het door kenners, waaronder andere boksers, al heel snel uitgeroepen tot gevecht van het jaar en een van de beste gevechten die men ooit gezien had.

De hoogtepunten van Zepeda - Baranchyk/het hele gevecht tussen Zepeda en Baranchyk